Vybrat novou matraci není věda. Jak na to?

Problémy se spánkem zná snad každý. A každý proto má "zaručený" recept, jak je vyřešit: někdo se prolívá bylinkami, jiný nedá dopustit na horkou koupel před spaním. Přitom zakopaný pes může být úplně někde jinde. Třeba v matraci! Jak si vybrat takovou, ze které budete ráno vstávat odpočatí a bez bolesti zad? 

Při výběru matrace mějte na paměti, že to není láska na jednu noc ale minimálně na pár let. Říká se, že matraci byste měli měnit každý pátý až sedmý rok. Záleží na tom, jak se ke své matraci chováte. Zjistili jste, že už není tak pohodlná, je viditelně opotřebovaná nebo změnila? V tom případě je nejvyšší čas na změnu.

1. Typ a cena matrace

Zatímco kdysi byl synonymem matrace zažloutlý molitan, dnešní matrace jsou mnohem sofistikovanější. Nebo spíš „ortopedičtější“ dalo by se říct. Mezi základní typy matrací patří pružinové, nejluxusnější latexové, dále pěnové, ale také třeba kokosové nebo pohankové, které najdete hlavně v dětských postýlkách.

Při poměru výkon cena velmi často vítězí pěnové matrace. Nezruinují vám peněženku, jsou lehké, a snadno se tak s nimi manipuluje, a oproti pružinovým si rozumějí i s polohovacím roštem. Žádaná je takzvaná viskoelastická pěna (někdy také „líná pěna“), která mění svou tvrdost podle teploty. Při kontaktu s tělem měkne a dokonale se tak přizpůsobí jeho záhybům. Jakmile dotyk pomine, vrátí se do původního tvaru. To způsobuje, že jsou vaše pohyby ve spánku plynulé, a vy se tak ráno cítíte odpočatí.

Moderní pružinové matrace doporučujeme v případech, kdy máte deskový rošt. Díky pružinám jsou totiž vysoce prodyšné. Latexové se hodí pro alergiky. Setkat se můžete i s tzv. sendvičovými matracemi. Ty jsou oblíbené díky tomu, že se vnitřek skládá ze dvou materiálů a matrace by tak měla být celkově odolnější.

postele_povleceni_rosty_velky_vyber_na_aukro

chránič matrace | povlečení | postelové rošty | postele

Obecně platí pravidlo: levnější matrace nabídněte hostům nebo pořiďte na chalupu. Na doma si připlaťte - zasloužíte si to!

2. Tvrdost matrace

Kvalita matrací se posuzuje podle tvrdosti. Jednoznačná odpověď na otázku, jak tvrdá by vaše matrace měla být, neexistuje. Spíš platí, že čím vyšší váha, tím tvrdší by matrace měla být. A s rostoucím věkem se tvrdost naopak ubírá. Usínáte a obecně spíte spíše na boku? Tomu odpovídá spíš měkčí matrace. Při spánku na zádech či na břichu zvolte vyšší tvrdost.

3. Počet zón

Určitě při výběru matrací nepodceňte počet zón. Proč má matrace různé zóny? Protože naše tělo zatěžuje různá místa matrace jinou váhou. Vybrané plochy, zóny, jsou proto tvrdší než jiná – nejtvrdší jsou v oblasti beder, pak následují místa, kde máte šíji, záda a chodidla. Nejšpičkovější matrace mají zón sedm, ty méně kvalitní jen tři.

Aby vám matrace dlouho a dobře sloužila, nezapomeňte se o ni pravidelně starat: větrat, jednou měsíčně otočit a prát potah matrace.

A co povlečení?
Ruku v ruce s matrací budete nejspíš vybírat i povlečení. Říká se „spát jako v bavlnce“, ale bavlna zdaleka není jediný materiál, ve kterém se vyspíte do růžova. Jednotlivé materiály se liší hlavně z hlediska údržby. Takže pokud zrovna žehlení nepatří mezi vaše koníčky, sáhněte po krepu, mikrovláknu (to je navíc vhodné pro alergiky) nebo polybavlně. Náročnější na údržbu jsou bavlna, satén nebo měkoučký flanel.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...