Jak si hezky zařídit “domov” a nezbláznit se z toho

Těšíte se, až si začnete zařizovat místo, kterému budete říkat "domov"? Nebojte, to přejde. Po prvotním nadšení přijde vystřízlivění a deprese z toho, kolik je možností, a jak málo peněz na to vše ve skutečnosti máte. 

Nezáleží na tom, zda plánujete své první bydlení nebo jste o dvacet let starší a život vás postrčil zase o dům dál – vždy platí, že nové začátky mohou být stejně tak vzrušující jako frustrující. Nové místo, kterému máte začít říkat „domov“, si vyžaduje tolik rozhodnutí a investic, že to brzy budete chtít mít za sebou. A to i za cenu toho, že ačkoliv nesnášíte bílé stěny, necháte je tak, protože jste je nestihli natřít a vlastně nevíte, co byste na ně měli pověsit... A my to taky nevíme. Ale poradíme vám, jak udělat některá rozhodnutí, abyste s nimi byli dlouho spokojení!

1. Objevte svůj styl

Udělejte si jasno v tom, co se vám líbí, a v jakém stylu byste chtěli mít zařízený váš domov.

  • Choďte na návštěvy a foťte si místa nebo zařízení, která vás zaujmou (samozřejmě se svolením hostitele či hostitelky). Fotky si ukládejte do jedné složky.
  • Prohlížejte si fotky interiérů na internetu. Znáte Pinterest? Psali jsme o něm tady. Udělejte si na něm nástěnku a sdílejte fotky interiérů, které vás něčím zaujmou. Pozor, Pinterest je silně návykový! 😉
  • Sledujte časopisy o bydlení.

zdarma_predplatne_casopisy_o_bydleni_aukro

Až budete mít pocit, že máte dostatek inspirace, v klidu si fotky prohlídněte a porovnejte je. Co mají společného? Je na nich nějaká dominantní barva, styl, materiál nebo jiný prvek, který vás tak zaujal? Heureka! Právě jste našli svůj styl, který bude jádrem vašeho nového domova.

styl_provance_inspirace_na_aukro (1)

Cítíte z každého obrázku na vaší pinterstové nástěnce vůni levandule? Pak je o vzhledu vašeho bydlení rozhodnuto:)

styl provence

2. Stanovte si rozpočet

Odpovězte si na otázku, kolik peněz můžete reálně utratit. Když zjistíte, že nemáte dostatek prostředků na to, abyste zařídili byt podle svých představ, nevadí. Zaměřte se na prostor, ve kterém budete trávit nejvíc času. Ať už je to kuchyně, obývák nebo ložnice – tato místnost by se při zařizování měla stát vaši prioritou.

Sepište si, jaký nábytek potřebujete, které položky musí být nové, a co si naopak můžete dovolit pořídit z druhé ruky a levněji.

DIY_styl_hledej_na_aukro

Náklady můžete snížit pořízením nábytku z druhé ruky. Nebo buďte kreativní a pohrajte si s významem předmětů: místo obrazu může zaujmout jízdní kolo nebo poličky nahradí ledabyle seskládané bedýnky. Ale chce to odvahu i nápad...

pohovky | taburety a puffy | židle Eames

3. Načrtněte si půdorys

Na pomoc si můžete vzít obyčejnou tužku, pastelky nebo nějaký online nástroj, který vám pomůže rozvrhnout si interiér a jeho vybavení. Zkuste třeba oblíbený program jako Floorplanner.com, který je v základní verzi zcela zdarma.

pudorys_nahled_vice_na_aukroblog

Půdorys vám pomůže vidět prostor z jiného úhlu pohledu.

4. Zvolte si základní barvy

Pokud patříte mezi vášnivé sběratele umění, vyberte si váš oblíbený kousek a přizpůsobte mu barevnost v místnosti. Zorientovat se můžete také podle barvy koberce nebo jiného dominantního kusu nábytku. Nebo máte oblíbenou barvu, o které už dopředu víte, že je to ona? Tak směle do toho!

K této dominantní barvě vyberte neutrální tóny, které ji budou doplňovat. Kam se hodí? Jednoznačně na dražší kusy nábytku, jako jsou třeba jídelní stůl nebo sedačka. Ty pestřejší uplatněte na doplňcích - pořízení nové lampy nebo povlečení na polštáře, vás pří změně preferenci bude stát méně než nová sedací souprava.

barvy_v_interieru_vsechny_najdete_na_aukro

Milujete 50 odstínů šedi, ale bojíte se, že vám bude doma smutno? Ponurou atmosféru pozvednou výrazné tóny doplňkových barev, jako jsou fuchsiová, tyrkysová nebo výrazná zelená.

jídelní stoly | jídelní židle |  jídelní sety

5. Všechno si přeměřte

Při nakupování nábytku obvykle všichni opakují pořád dokola tu stejnou chybu: ve velkých prodejních halách vypadá nábytek o něco menší, než je ve skutečnosti. Když si pak novou sedací soupravu doma vybalíte, zjišťujete, že se nevejde na původně plánované místo, lampa je příliš robustní a houpací křeslo se sice vejde, kam má, ale pro nedostatek prostoru se na něm nedá houpat. Proto se vyplatí vybírat a nakupovat nábytek přes internet, kde máte přesně uvedené rozměry a vy si tak můžete všechno změřit, zkontrolovat panty dveří apod.

jak_vybra_spravnou_velikost_aukro

Nejen v malém bytě jsou správné proporce jednotlivých kusů nábytku klíčem k celkové harmonii místnosti.

lustry |  lampy

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...