6 potravin, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

Podzim a zima jsou testem vaší imunity, ve kterém obstojí jen ti nejlepší. Nebo spíš ti, kdo si dají záležet na svém jídelníčku. Vybrala jsem superpotraviny, na které já osobně nedám nejen v zimě dopustit. 

1. Brokolice
Tato potravina příbuzná s květákem obsahuje minimum kalorií. Je bohatým zdrojem vitaminu C, což se v chladných podzimních dnech hodí. Obsahuje ale i mnoho minerálů a především vlákniny. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje tak dobu, po kterou tam potrava zůstává. Tělo se tak rychleji zbavuje odpadních látek a větší množství vlákniny dává pocit nasycení. Doporučený příjem vlákniny je 20-30 g na den v poměru 1:3 rozpustné a nerozpustné vlákniny.

2. Kvašená zelenina
Přírodní prebiotika, především díky vzniklé kyselině mléčné. Obsahuje spoustu minerálních látek a především enzymů. Aktivuje funkci střev a může dokonce snižovat krevní tuky a glukózu. Vytváří a krmí ve střevech ty správné bakterie. Podle čínské dietetiky napomáhá kvašená zelenina ke správné funkci jater a je prevencí v nachlazení.
Vyzkoušejte třeba kysané zelí, mrkev, cibule, okurka, ředkev nebo červená řepa.

1476452973766

3. Dýně
Je velice oblíbenou podzimní potravinou. Pokud jste se nerozhodli držet nízkosacharidovou dietu, pak je dýně dobrou volbou v kombinaci s rostlinnou nebo živočišnou bílkovinou. Obsahuje minimum tuku, spoustu minerálů, alfa i beta karoten a z 90% jí tvoří voda.

4. Červená čočka
Patří mezi luštěnin, ale nemusí se namáčet a nevaří se dlouho. Obsahuje rostlinné bílkoviny a vlákninu. Mnoho vitamínů skupiny B, minerální látky a kyselinu listovou. Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu. Aby tělo lépe železo vstřebalo, je dobré, aby potravina byla přijímána společně s vitaminem C. Takže stačí buď zakápnout citronem nebo posypat čerstvými bylinkami. Podle čínské dietetiky podporuje krevní oběh a ledviny.

{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"8C8A8DEB-CE97-4C3A-B314-31EEDAF8A816_1475923508640","width":2508,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"source":"editor","origin":"gallery","height":3344,"subsource":"done_button","total_editor_time":6,"brushes_used":0}

5. Ořechy
U nás jsou nyní k dostání především vlašské a lískové. Obsahují omega 3 a 6 mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem dobře stravitelných bílkovin. Jsou zdrojem minerálů, vlákniny a fotochemikálií, které posilují imunitní systém a udržují zdravou hladinu cholesterolu. Dávejte si pozor na uskladňování ořechů, aby vám nežlukly, a na množství kolik jich sníte. Vždy maximálně hrst, tedy 1 porci. Nejvhodnější je sáhnout po oříšku v natur podobě, tedy nesolené. Pro lepší stravitelnost je můžete nechat namočené přes noc ve vodě.

6. Koření
Chilli, pepř, zázvorový prášek, hřebíček, skořice: podporují trávení a zahřejí organismus.
Skořice mimo jiné pomáhá při překyselení, což se v podzimních měsících hodí, jelikož konzumujeme více masa.
Koriandr a kmín: působí proti nadýmání a ničí škodlivé bakterie ve střevech.
Kurkuma: podporuje imunitu a bojuje proti zánětům v těle.

Pokud by vás zajímalo více informací o různých potravinách včetně receptů, určitě doporučuji knihu Hanky Zemanové BioAbecedář, kterou nyní pořídíte v novém přepracovaném vydání. Je to moje bible:o)

img_8969

Články, jak být fit, přináší  fitness a wellness klub Holmes Place

Holmes_Place_logo

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...