Vyznáte se ve zkamenělinách a minerálech?

Krásné minerály a zkameněliny staré miliony let uchvacují sběratele po celém světě. Pokud vás zajímá, čím se liší nebo jak dlouho trvá, než zkamení dřevo, přečtěte si náš článek. Třeba objevíte nový koníček, který vás poučí o geologických procesech a ve vaší domácnosti upoutá každou návštěvu.

Zkameněliny jako odraz dávného života

Působivé zkameněliny (správněji fosilie) vypovídají o životě na Zemi před mnoha miliony let. Vznikají tak, že se rostlina nebo tělo uhynulého živočicha dostanou do prostředí, které uchová jejich podobu. Prosakující voda do všech prasklin a skulin zanese usazeniny, které pak například schránku či kosti živočicha zpevní a fosilizují.

Zkamenělina může také vzniknout jako otisk – uhynulý živočich nebo rostlina se obtiskne třeba do bahna. Taková „formička“ se poté vyplní sedimentem, který se časem přemění v pevný materiál. V takovém případě se však nejedná o pravou fosilii, i když dokonale zachované otisky rostlin mají své nepopiratelné kouzlo.

Zkamenělé dřevo je nejpůsobivější v řezech

Jednou z nejzvláštnějších typů fosilií je zkamenělé dřevo (araukarit), které se prodává ve formě kousků či řezů s viditelnými letokruhy. Organické materiály ve dřevě se nejčastěji pod zemí, kde je kmen pohřben pod sedimenty bez přístupu kyslíku, přemění díky prostupující vodě s obsahem minerálů na zkamenělinu. Ke dřevu se během přeměny nesmí dostat kyslík, který by započal rozkladné procesy. Zkamenění trvá přibližně sto let, ale najdete i zkamenělé dřevo vzniklé před 300 miliony lety v období prvohor.

Nejčastější fosilie k prodeji

Pokud vás zlákalo vlastnit kousek historie naší planety, navštivte na Aukru sekci zkamenělin. Jaké fosilie k prodeji zde najdete nejčastěji? Amonity, žraločí a dinosauří zuby i oblíbené trilobity. Fosilie se hodí i jako skvělý dárek pro zvídavé děti, které často historické éry planety fascinují.

fosilie, zkamenělina
Foto: Alejandro Quintanar, Pexels

Zajímavost

Fosilie se mohou uchovat i v rostlinném materiálu. Znáte šperky z jantaru se zalitým hmyzem? Jantar byl původně pryskyřicí ze stromu, která ve své době zalila nepozorného hmyzího jedince. Následně se vlivem prostředí přeměnila pryskyřice na organický minerál, ve kterém se uchoval téměř nedotčený hmyz desítky milionů let.

Minerály v podobě efektních barevných krystalů

Minerály známe především v podobě nerostu, tedy prvku či chemické sloučeniny nejčastěji ve formě krystalů. Vznikají přírodním procesem bez zásahu člověka a je jich více než 5 500 druhů. Mnozí lidé přikládají minerálům léčebné či očistné účinky. Populární je například pití vody s vhozeným křišťálem, který má tělo harmonizovat a majitele ochraňovat.

minerál, nerost, krystaly
Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Nejčastěji se prodávají minerály těchto druhů:

Granát – minerál známé rudé barvy se hojně vyskytuje i v Česku. Může však majitele zdobit či sběratele minerálů potěšit i různými odstíny zelené, hnědé, žluté až černé.

Fluorit – fluorid vápenatý ve formě minerálu mívá čirou, žlutou, zelenou, modrou či fialovou barvu. Naleziště minerálu fluoritu se nachází v severní Americe, na jihu Afriky i v Asii a Evropě.

Křišťál – bezbarvý křemen vyniká průhledností a připomíná kousek ledu. Nachází se po celém světě a využívá se nejen pro sběratelské účely, své uplatnění má i v laserové technice, při výrobě optických přístrojů a ve sklářství.

Achát – proužkovaný nerost se skládá z několika druhů minerálů: z křemene, chalcedonu a opálu. Často je zbarvený v tónech šedé, světle modré, oranžové a černé.

V kategorii minerály na Aukru však najdete mnoho dalších druhů. Momentálně je v nabídce více než 7 000 přírodních i opracovaných minerálů. Který bude zdobit váš domov nebo založí vaši sbírku minerálů?

Zajímavost

Minerály v biologickém slova smyslu znamenají anorganické látky či pouhé prvky potřebné k fungování těla. Nemají formu krystalů a můžete je tělu dodávat ve formě potravin i jako doplněk stravy (tablety či koloidní minerály). Patří mezi ně třeba fosfor, hořčík, chrom, jód, vápník, zinek či železo. Jejich nedostatek se projevuje mnohými neduhy, dlouhodobě pak způsobuje těžké nemoci organismu.

Sbírka, která přitáhne nejedno oko

Ze široké nabídky zkamenělin a minerálů k prodeji si těžko vyberete jen jediný kousek. Naštěstí na Aukru seženete i nabídky za pár desítek či stovek korun, které vás finančně nezatíží. Můžete tak začít budovat novou sbírku, na kterou bude radost pohledět.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (5 hlasů, průměr: 4,80 z celkem 5 hlasů)
Loading...