Autodráha ITES baví všechny generace

Přemýšlíte nad ideálním dárkem pro kluky nebo chlapy? To jsou přece autodráhy a autíčka ITES, které opravdu potěší mladší i dospělé muže. Seznámíme vás s historií ITES, dočtete se jaká autíčka se proháněla na jejich autodráhách, jaké jsou velikosti těchto autíček a jakou vybrat autodráhu pro vaše dítě. Po přečtení tohoto článku budete hned vědět o ideálním dárku o něco víc.

Historie ITES

Historie ITES sahá až do roku 1968, kdy se v jihočeském městě Trhové Sviny vyráběly autodráhy Europa Cup. Nad výrobou těchto šedivých, později černých, autodráh dohlížel národní podnik Igla. Kvůli názvu podniku se často drahám říkalo igláček, na těch se projížděla jednoduchá autíčka, která i dnes mají svůj půvab zejména pro sběratele. Následně se po několika letech dočkaly autodráhy modernizace, rozteč pro autíčka vzrostla na 90 milimetrů, i proto se začaly tyto modernizované autodráhy označovat jako autodráha 90. Mezi roky 1970 až 1989 se podnik zaměřil na masovou výrobu autíček s označením Gonio, během této doby se nejčastěji vyráběly zjednodušené modely autíček s výjimkou pár modelů, kde za zmínku stojí modely autíček Lotus Ford F2, Ford GT 40 a Formulí 1.  Po sametové revoluci se výroby autodráh a autíček ujala plzeňská společnost Model, která od roku 1994 dodávala autíčka do autodráhy 90 se žlutým potiskem, což se však nesetkalo s úspěchem. Stejná společnost vyráběla od roku 1995 i autodráhy Škoda Favorit, které vycházely pod značkou autodráhy Faro. Těch se vyrobilo a prodalo přes 50 000 kusů. Kvůli velkým finančním problémům se ve společnosti změnil v roce 2019 majitel a po dalších dvou letech se společnost vrátila k původnímu jménu ITES, který je více známý pro českou populaci.

Autodráha ITES

Autodráhy pro autíčka a autobusy

Autodráhy od společnosti ITES vám poskytnou možnost vytvořit dráhu přímo podle vašich požadavků. Tyto autodráhy se napájí pomocí adaptéru přímo ze sítě. S celou řadou příslušenství si můžete postavit trať, která má most nebo různá křížení. Celou dráhu můžete vyšperkovat například počítadlem kol, reklamními panely, označením startu a cíle nebo svodidly. Pokud vám nějaký díl dráhy nebude fungovat správně, jistě naleznete funkční díl, a to protože byly autodráhy velice populární a prodávající je často naleznou schované na půdě nebo ve sklepě.

Autodráha ITES

Jaké velikosti autíček se vyrábějí?

V současnosti vyrábí ITES hned několik modelů autíček ve velikostech 1:18, 1:28, 1:32 a L. Mezi těmito modely naleznete klasická osobní auta, policejní vozy Škoda Favorit a modely formulí v různých barevných provedeních. Tyto modely mohou mít svíticí světla nebo blikající maják a jsou kompatibilní s historickými autodráhami ITES.

Autíčko pro autodráhu Ites

Jakou autodráhu vybrat pro dítě?

Na internetu se setkáte se spousty druhů autodráh. Pro nejmenší děti do dvou let jsou ideální jednoduché a odolné dráhy, jako jsou například parkovací garáže. Tříleté děti ocení dřevěné autodráhy, které rozvinou fantazii vašeho dítěte a umožní vytvořit vlastní příběh při hraní. Předškolní děti a školáky zaujmou především elektrické závodní autodráhy, kde mohou soutěžit se svým kamarádem nebo se členy rodiny. Tyto dráhy mohou obsahovat různé vruty, mosty, křížení nebo světelné efekty.

Dřevěná autodráha

Legendární autodráhy pro sběratele

K legendárním a pro sběratele zajímavým autodráhám patří autodráha 90, autodráha Europa Cup, do které můžeme zařadit i autodráhy Ford GT. Tyto autodráhy se vyráběly z plastu a plechu. Sběratelé při nákupu oceňují i nepoškozenou původní krabici se všemi díly dráhy a příslušenství, jako například ovladače.

Autodráha Europa Cup
1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...