Vyrobte si třezalkový ranhojič. Funguje i na spálenou pokožku

Ještě dnes mám v živé paměti svůj první den pod australským sluncem. Vzpomínky se mi doslova zaryly pod kůži. A cítím je i po 10 letech pokaždé, když vyjdu s hlavou vztyčenou k první, druhé, třetí i třicáté dávce slunečních paprsků.

Nicméně zpět do Austrálie. Tehdy mi dobře radili: „Natálko, namaž se a nevystavuj se tomu sluníčku moc dlouho. Tady je to jiné než u vás v Evropě. Mohla by ses šeredně spálit.“ Chachá. To tak. Já jsem se nikdy nespálila, já na to netrpím. Pigmentu mám hafo a jsem vždy hned jak čokoláda. Já se mazat nebudu. Dotčeně jsem odkráčela na pláž a mínila všem ukázat, že žádným sajrajtem se mazat nemusím. Po dvou hodinách slunění se večer na mém dekoltu zjevilo cosi, co vypadalo jako hvězdná obloha při nejlepší viditelnosti. Akorát místo hvězdiček na mě svítily bolestivé puchýřky plné vody. Následně jsem 4 dny nespala a téměř se nehýbala, jak to bolelo. Protože klasické produkty z drogerie či lékárny nevyhledávám, bojovala jsem jen vnitřními silami. Kdybych v té době věděla o třezalkovém oleji, nemusela jsem tak trpět. Od těch dob mám velmi citlivý dekolt na sluneční paprsky, a když se opaluji, tak si tuto oblast musím chránit a pak následně ošetřit. Přesně pro tyto příležitosti si od loňského roku vyrábím domácí třezalkový olej.

třezalka_tečkovaná_sběr

Je vhodný nejen na spáleniny od slunce (pozor, důležité je se po aplikaci oleje nevystavovat přímému slunci, třezalka je fototoxická), ale také na další popáleniny. Při letních grilovačkách, táboráčcích a dalších jiných experimentech s ohněm se příležitostí najde dost:). Je vhodný při hojení ran, odřenin – v létě se tak nějak víc padá z kola, bruslí, houpaček… Pomáhá při svalových bolestech po nadměrné námaze, svalovém revmatismu, zánětech, na popraskané žilky a dokonce i vhodný na spáleniny způsobené ozařováním v průběhu léčby onkologických onemocnění.

Třezalka se dá sbírat v období od června do srpna. Záleží, v jaké nadmořské výšce se nacházíte. Já kupříkladu sklízím už od konce června na té naší krásné jižní Moravě. Ale na Šumavě jsem za ní loni lítala po loukách až začátkem srpna.

suroviny_k_výrobě_oleje
Jak olej připravit a co k němu potřebujeme:
100 g čerstvých květů třezalky tečkované
300 g olivového či sojového oleje (slunečnicový rychleji žlukne)
tmavou sklenici o objemu cca 500 ml

Z lesa jsem si přinesla kytici třezalky a doma ostříhala květy. Květy, které je potřeba nechat cca 2 dny tzv. zavadnout, aby se z nich odpařila část vody, se vám zredukují na váhu kolem 70 g. Já jsem ty čerstvé květy rozprostřela na plech a dala odpočívat na 2 dny na skříň.

třezalka_zavadnutí

V den D už pouze naplníte tmavou sklenici zavadlými květy cca tak do dvou třetin a zalijete olejem. Jelikož se mi při prvním pokusu rozbila krásná tmavá lékárenská prachovnice, vystačila jsem si s černou sklenicí od nějaké instantní kávy.

macerace_třezalky

Sklenici uzavřeme, ale nikoli neprodyšně. Nejlépe přetáhneme plátýnkem a zagumičkujeme, aby se v průběhu macerace mohla odpařovat další voda. Takto zajištěnou sklenici dáme za okno či na místo, kde intenzivně praží slunce. Nejlépe na dobu v rozmezí 4 – 8 týdnů. Je potřeba každý den květy v oleji promíchat, aby postupně klesaly dolů ke dnu a nevytvořila se nám na povrchu plíseň. Čím déle macerujeme, tím červenější barvu bude výsledný olej mít, protože se do něj uvolní díky slunečnímu teplu přírodní barvivo hypericin.

třezalkový_olej

Po uplynutí 4-8 týdnů přecedíme olej přes síto a necháme květy odkapat a tento olej pak přeléváme přes filtrační papír do tmavé skleničky, kterou budeme uchovávat v chladu a temnu. Takový olej nám vydrží až 3 roky.

Takže pokud si jako tehdy já myslíte, že se nikdy nemůžete spálit, tak se pořádně namažte, až se vám to stane 🙂

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...