Stockholmský syndrom

Ve Stockholmu jsem bydlela posledních šest měsíců. Zažila jsem tam pravou severskou zimu se sněhovými vánicemi, skoro žádné jaro, protože zima byla dlouhá a léto, co se podobá spíš jaru, protože nejvyšší teploty dosahují k 25 stupňům. A to jen někdy, protože většinou prší.

Naučila jsem se tady vážit si hezkého počasí a slunce, ale od Švédů jsem odkoukala i jiné užitečné vlastnosti. Už se dokážu bezmyšlenkovitě procházet po městě a nic nedělat, když nemusím. Umím si líp užít svůj volný čas a vždycky si najít chvilku na to se zastavit, oddechnout a pak teprve pokračovat. Přesně jako Švédové. Jak to? Ze Stockholmu jsem si totiž s sebou do Čech přivezla i absťák po několika věcech, které tam platí za samozřejmé, ale já mám pocit, že u nás někdy trochu chybí (což ale neznamená, že je teď nebudu prosazovat, kudy budu chodit). Tou nejlepší je fika.

1168924_459675637531044_1700623348_n

Fika je švédský název pro kávovou pauzu. Zdá se to jako jednoduchá věc, ale pokud mluvíte s jakýmkoli Švédem, co se přestěhoval do zahraničí nebo naopak s člověkem, co se přistěhoval do Švédska, oba vám shodně potvrdí, jak je fika skvělá a že bychom si ji všichni měli dopřávat častěji. Fika je totiž mnohem víc než pětiminutovka na kafe, zatímco nohou nervózně klepete o podlahu, abyste už honem rychle něco…

Na fika můžete o samotě v parku nebo s kolegy v práci v kuchyňce, to je jedno. Podstatnou věci je se zastavit, tak trochu sobecky si říct „kašlu na to“, dát si pauzu a neřešit v tu chvíli nic jiného. Fika je dokonce tak zakořeněná ve švédské nátuře, že právo na ni najdete v mnoha pracovních smlouvách a většina Skandinávců má nárok alespoň na dvě fika denně (a fika přitom není to samé jako pauza na oběd, tu mají zvlášť).

Mohlo by to možná vypadat, že Švédové nic nedělají a jenom se flákají, ale to taky není pravda. Právo na fika pramení ze skandinávské víry ve spokojeného zaměstnance, který odvádí mnohem lepší práci, pokud si ho v práci váží a umožní mu čas od času oddech. Je navíc dokázáno, že se nedá kvalitně pracovat déle jak tři hodiny a s pravidelnými přestávkami je člověk paradoxně produktivnější. Toho jsou si Švédové moc dobře vědomi a umí se podle toho zařídit. A proto, když nastane čas na fika, kolikrát se stane, že se sejdou zaměstnanci i s nadřízenými v kuchyňce, proberou, co se děje ve firmě a společně posvačí.

10986111_1540751819525244_49287833_n

Ke kávě se během fika vždy zakousne něco dobrého, nejčastěji na sladko. Kromě notoricky známých skořicových šneků to můžou být rolky z kardamomu, různé kořeněné sušenky nebo tradiční koláče.

Fika proto není jenom pauza na kávu a zákusek, je to životní styl. Umět ocenit volný čas, chvilku si nedělat starosti a nabrat novou energii. Potkat se s kamarády, kolegy v práci a starými známými, dozvědět se, co nového a být vděčný za tyhle malé a milé všední momenty, které dělají den hezčím.

Pro někoho je tohle samozřejmé, ale někdo holt musí odjet na půl roku do Švédska, aby si to uvědomil. To jsem byla já, ale už jsem zpět a s jasnou misí: víc fika každý den!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...