Nevyhazujte staré hračky, mohou mít velkou cenu

Nesou v sobě vzpomínky na dětství i kus historie. Starožitné hračky jsou ale v očích sběratelů také ukázkou mistrné řemeslné práce. A řeč není jen o porcelánových panenkách. Cenné mohou být i některé kinder hračky staré sotva pár let. Nahlédněte s námi do světa sběratelství hraček a zjistěte, které z nich jsou opravdu cenné.

Plyšoví medvídci

Víte, jaké hračky jsou mezi dětmi nejoblíbenější? Ty plyšové. Snad každé dítě mělo nějaké to plyšové zvířátko, bez kterého během prvních let svého života nedokázalo usnout. Už na konci 19. století se šitím plyšáků živila jistá Margarete Steiffová, kterou osud upoutal na kolečkové křeslo. Plyšové hračky šila nejdřív pro radost, postupem času se z koníčku stala rodinná firma, která v roce 1902 vyrobila první plyšovou hračku s pohyblivými končetinami. Starožitný medvěd značky Steiff má dnes v očích sběratelů takřka nevyčíslitelnou hodnotu. Vůbec nejcennější jsou plyšáci vyrobení před 2. světovou válkou, například v USA byl na sběratelské aukci prodán plyšový medvěd z roku 1920 za tři a půl milionu korun.

Zajímavost: Označení pro medvídka „Teddy bear“ vzniklo podle amerického prezidenta Theodora Roosevelta, kterému se přezdívalo Teddy. Ten, ač byl vášnivým lovcem, na lovu odmítl zastřelit medvěda, kterého jeho průvodci přivázali ke stromu, aby prezidentovi dopřáli trofej.

PxHere.com

Porcelánové panenky

Starožitné panenky se řadí k nejcennější hračkám vůbec, některé sbírky se dokonce pyšní exempláři ze 17. století a hodnota zachovalých kousků se může vyšplhat až do řádu statisíců korun. Ty nejstarší panenky mají ručně malované tváře a jsou vyrobené ze dřeva, biskvitu, vosku nebo látky. Novější modely už mívají pohyblivé oči a víčka s řasami.

Sběratelé se většinou soustředí na exempláře z určitého období nebo jedné značky, panenky jsou totiž katalogizovány stejně jako známky. Cenné jsou například hračky od značek Bruno Schmidt, Bahr & Proschild Dolls nebo UNIS France. Porcelánové panenky vyrobené v Česku pak většinou nesou označení Made in Austria.

Pexels.com

Hračky z kinder vajíček

Mezi starožitnosti ze světa hraček patří i cínoví vojáčci, nejvzácnější kousky pocházejí až z 18. století, ve sběratelských kruzích už však trochu ztrácejí na atraktivitě. Jejich ekvivalentem jsou pro mladší generace hračky z kinder vajíček. Mezi nejžádanější patří kousky ze série vydané před rokem 1990, a to takzvaní pumuckels a plážoví tučňáci. Cenné jsou také první série šmoulů nebo edice vydávané na druhé straně oceánu – zejména figurky Avengers nebo Star Wars.  Že jsme vás navnadili k rozšíření vlastní sbírky z dětství? Na Aukro.cz najdete aukce figurek z kinder vajíček, které začínají už na 1 Kč.

Každá hračka má svou cenu

Hodnotná ale může být prakticky jakákoliv hračka. Ať už jde o několik desítek let starý domeček pro panenky, Barbie z limitované série, legendární igráčky, nebo angličáky.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (5 hlasů, průměr: 4,60 z celkem 5 hlasů)
Loading...