Jak se starat o luxusní starožitné hodinky?

Když v roce 1969 přišla japonská firma Seiko s revolučními quartzovými hodinkami, ty mechanické pomalu upadly v zapomnění. V posledních letech však oblíbenost zlatých starožitných hodinek opět roste, a to navzdory limitům, které jejich mechanická konstrukce přináší. Přečtěte si, jak se o takové skvosty starat, aby vám vydržely dlouhá desetiletí a ručičky ukazovaly čas na minutu přesně.

Starožitné hodinky představují impozantní mechanismus, v jehož útrobách se skrývají desítky miniaturních součástek. Uvnitř hodinek je stlačená pružina, která svým pozvolným uvolňováním pohání celý strojek. Mechanické hodinky se tak v zásadě rozlišují podle typu stlačování této pružiny neboli natahování. Strojky mohou být natahovány buď ručně pomocí korunky, nebo automaticky díky kyvadlu, které se v důsledku pohybu ruky otáčí a natahuje tak pružinu.

Jemná mechanika potřebuje citlivé zacházení

Starožitné hodinky vyžadují patřičnou péči a jemné zacházení. Hodináři sice strojky vyráběly tak, aby se předávaly z generace na generaci, přece jen ale neměli přístup k takovým technologiím jako jejich moderní protějšky. Jemná mechanika a složitý hodinový strojek jsou proto velmi citlivé na nejrůznější otřesy a nárazy.

TIP: Mezi nejoblíbenější rarity v hodinářských kruzích patří starožitné hodinky Rolex, Seiko, Helvetia nebo Omega.

Chraňte je před vodou

První vodotěsné hodinky spatřily světlo světa v roce 1926 ve švýcarské dílně firmy Rolex. A název nesly opravdu příznačný – Oyester neboli ústřice. Vodotěsné hodinky už se sice vyrábějí přes 90 let, mějte však na paměti, že těsnění může u starožitných kousků selhat prakticky kdykoliv. Hodinky se tak snažte chránit nejen před deštěm, ale také před prudkými výkyvy tlaku a teplot. Například časté přechody z klimatizované kanceláře do rozpálené ulice mohou způsobit zapaření sklíčka. Pára sice většinou za pár desítek minut zmizí, přesto však může zapříčinit korozi ciferníku nebo ručiček.

Chraňte je před magnetismem

Dnes už označení antimagnetické u hodinek není nic výjimečného, v dřívějších dobách bylo zmagnetizování hodinek nešvarem, se kterým se jednou za čas setkal každý. Projevoval se jejich výraznou nepřesností nebo zrychlením pohybu ručiček na ciferníku. Prevence před magnetismem není u starožitných hodinek na škodu ani dnes. Běžně totiž můžete přijít do styku s magnety ve fénech, vysavačích nebo reproduktorech. Pokud se mechanismus vyskytne v bezprostřední blízkosti těchto předmětů, zmagnetizuje – avšak jen dočasně, po chvilce efekt pomine. K trvalému poškození hodinek dochází pouze působením silného magnetického pole, se kterým se můžeme setkat například v tomografu magnetické rezonance.

Dopřejte jim servis

Ať už máte doma starožitné kapesní hodinky, letecké Doxa, nebo docela obyčejné primky po dědečkovi, každé dva či tři roky je svěřte do rukou pečlivého hodináře, který je důkladně vyčistí, jednotlivé dílky promaže a rozleští méně hluboké škrábance. Starožitné hodinky nikdy neotevírejte sami. Pokud byste to přece jen udělali, nesnažte se strojek zbavit nečistot tak, že do něj budete foukat. Důsledek by byl totiž přesně opačný. Dechem se do mechanismu dostane vlhkost a prach na jednotlivých součástkách akorát ještě více ulpí.

Jak vidíte, péče o mechanické hodinky není nic složitého. Udržujte je v čistotě, čas od času je nechte vyčistit u profesionálů a jednoho dne je budete moci předat i vy jako cenný kousek další generaci. Že se teprve po starožitných hodinkách rozhlížíte? Aukro má v nabídce unikáty, jejichž aukce začínají už na 1 Kč.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 4,33 z celkem 5 hlasů)
Loading...