JE VÝHODNĚJŠÍ SPOŘIT NEBO INVESTOVAT? + Konkrétní příklad

Češi považují zlato za jednu z nejvhodnějších dlouhodobých investic. A souhlasí s nimi také mnozí sběratelé navzdory tomu, že cena zlata byla na svém dlouhodobém vrcholu naposledy v roce 2011 a od té doby klesá. Mince, ať už volíte ty z ČNB nebo jiné, je totiž potřeba chápat jako uchovatele hodnoty a nikoliv jako zdroj rychlého zbohatnutí bez práce.

Jeden příklad za všechny: Jak dopadla investice do "životka"?

Životní pojištění nejmenované banky bylo sjednáno na 18 let s cílem naspořit. Po 18 letech konečně přišel blahopřejný dopis s oznámením, že spoření bylo velmi úspěšné, protože klient obdrží 207 813 Kč, ačkoliv bylo celkově zaplaceno jen 201 960 Kč při měsíční splátce 935 Kč po dobu 18 let. Suma sumárum po osmnácti letech si klient pravidelným spořením „vydělal“ 5 853 Kč navíc.

Na první pohled to zní dobře. Ale jen do chvíle, kdy si odečtete srážkovou daň 15 % a uvědomíte si, jak moc cena peněz klesla. Schválně si vzpomeňte, co jste si za 935 Kč mohli koupit před osmnácti lety, a co dnes.

Zákon o investičním zlatě mluví jasně

I když je investice do zlata či mincí z drahých kovů nejistá, pořád se ve světle tohoto příkladu jeví jako mnohem zajímavější než spoření či jiná forma investování do bankovního produktu.

Už jen pro to, že na zlaté mince od ČNB se vztahují ustanovení zákona o investičním zlatě, kde se praví, že prodáte-li zlatou investiční minci po roce a více, je případný zisk (rozdíl mezi cenou pořízení a prodeje) osvobozen od daně z příjmu. Na zlaté mince se nevztahuje ani DPH.

Nákup mincí má dvě strany mince

Pokud se od každé vydávané mince kupuje stejný počet kusů, někdy se koupí lépe a někdy hůře (dopředu se těžko odhaduje, která mince se zhodnotí více a které méně), ale z dlouhodobého hlediska se jedná o bezpečný způsob uchovávání hodnot, které nepodléhají znehodnocení.

Kromě radosti ze sbírání "malých uměleckých děl", které se váží k naší historii, rozumně uchováváme hodnoty pro pozdější užití. Nikdo nevíme co si za 10, 20, 30 nebo dokonce 40 let koupíme (pokud tady ještě budeme) za 1 000 Kč, a zda vůbec ještě budeme platit korunami.

Lze však předpokládat, že hodnota kovu obsaženého v minci svoji hodnotu neztratí. Koupíme si za ni přibližně jako dnes a případné numismatické zhodnocení bude příjemný bonus navíc.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...