Mohlo
Ostatně, ani pokud máte sklep, nemáte zdaleka vyhráno. Ideální teplota a vlhkost by měla být kolem pěti šesti stupňů a v letních měsících by neměla přesáhnout 12 °C. A zároveň musí být sklep dostatečně vlhký. Jak? Tak akorát. Zvlhčit můžete sklep například tím, že do něj umístíte bednu s mechem, který pravidelně vlhčíte. Pokud je váš sklep vlhký až moc, máte smůlu. Vyprávět by o tom mohly třeba vaše brambory: při nižších teplotách sládnou, při vyšších zase klíčí a vysychají. Ti šťastnější, co mají skladování ovoce a zeleniny "vychytané" se shodují v jednom: že je to stálo několik let experimentování.
Základní pravidlo
Pokud se zrovna nechystáte ovoce či zeleninu zamrazit, rozhodně ji nikdy neomývejte. Čistý by naopak měl být prostor, kde budete plody skladovat. Stopky či nať jsou žádoucí, známky hniloby nikoliv. Zkrátka: v jaké kondici plody uskladníte, v takové je pravděpodobně i najdete. A taky ne všechny druhy se pro dlouhodobější skladování hodí. Zcela nevhodné jsou třeba citrusové plody a sezónní ovoce jako například borůvky, jahody nebo maliny. Těm se u vás doma bude líbit opravdu jen pár dnů.
Co nepatří do ledničky
Lednice je dneska pro mnohé jedinou variantou, kam můžeme plodiny uskladnit. Ne vždy však tu správnou: banány, cukety, lilek, cibule, česnek, nezralá rajčata, broskve, nektarinky nebo brambory ale také tropické ovoce (ananas, mango), zelené fazolky, okurky, dýně nebo papriky – to všechno jsou druhy, které se nesmí skladovat při teplotách pod 10°C.
Seříznout a do vody
Podle iniciativy „Zachraň jídlo“ listový salát, brokolice, celer či jarní cibulka vydrží déle se spodní částí ponořenou ve sklenici či misce s vodou. Takto upravená vydrží čerstvá na kuchyňské lince až dva týdny. Fór je v tom, že vodu jednou týdně vyměníte;).
Vlhký tak akorát
Kořenová zelenina se vám odmění dlouhodobou trvanlivostí, když ji uschováte ve vertikální pozici. Zkuste tímto způsobem mrkev nebo třeba celer vyskládat do bedýnky s vrstvou rašeliny s pískem nebo jen s pískem. Ale pozor: písek musí být správně vlhký, to znamená ani málo, ani moc.
Cibule a česnek
Stonky proschlé cibule svažte dohromady nebo do copů a pověste na vzdušné a chladné místo. Naše babičky měly ještě jednu vychytávku: do staré punčochy se dala cibule, následoval uzel, pak zase cibule, zase uzel… Tak se plody držely odděleně a chránily proti hnilobě. Ideální teplota pro takto skladované cibuloviny je kolem 10° C.
Kdo koho nemusí
- Ovoce: velmi snadno přejímá pachy a vůně, proto jej skladujte dál od zeleniny. Ideálním řešením jsou dvě samostatné místnosti.
- Jablka: uvolňují ethylen, který urychluje zrání ostatních druhů. Někdy je to ale výhoda. Zkuste nezralé avokádo nebo mango dát do papírového pytlíku společně s rozkrojeným jablkem a zrychlete tak proces zrání.
- Rajčata: mrkev prý vedle nich hořkne, cibule ztratí na ostrosti a petržel nebo okurky zežloutnou.
7. schod je klasika
Dlouhodobým zkoušením přišel Karel na to, že tu správnou teplotu má pivo na sedmém schodu. Odhadujeme, že byla asi kolem 7 °C. Pokud je takový i váš sedmý schod, máte univerzální skladovací prostor, kde se bude dařit rajčatům, paprikám, okurkám, dýním nebo třeba cuketám.
dřevěné bedny | proutěné košíky | plastové přepravky
zavařovací hrnce | zavařovací sklenice a víčka | doplňky k zavařování