5 způsobů, jak mít zase čistou klávesnici

Klávesnice průměrného Aukráka je svědkem všech jeho aukčních proher i výher. Najdete na ní šlápoty té imaginární kočky, která zase omylem nakoupila přes Kup teď. A taky zbytky od snídaně, od oběda i od večeře. Souhlasíte, že je nejvyšší čas udělat generální úklid?

Měli byste ho dělat alespoň dvakrát měsíčně. Zanesená klávesnice, pod kterou křupají drobečky pečiva, má k ideálu daleko. A o jejím povrchu ani nemluvě. Věděli jste, že průměrná klávesnice je špinavější než záchodové prkénko?!?

Než se pustíte do práce, přesvědčte se, že jste klávesnici odpojili od počítače (i tu bezdrátovou). Pokud je klávesnice součástí notebooku, rozhodně jej vypněte. Pro samotné čištění můžete využít některý z následujících postupů nebo jejich kombinaci:

1. Inteligentní čistící hmota

chytra_hmota

pustit video

Jak to může vypadat, se podívejte na video. Princip je jednoduchý: čistící plastelínu doslova zamáčknete do klávesnice a pak ji opatrně taháte ven včetně nečistot, zejména prachu. Hlavně moc netlačte, abyste si neponičili klávesnici a nečekejte zázraky - občas totiž hmota dokáže napáchat víc škody než užitku, což si uvědomíte ve chvíli, kdy zbytky hmoty zůstanou "potrhané" mezi klávesami. Pořizovací cena: na Aukru seženete od 24 Kč.

2. Post-it papírky

post-it_papirky_cisteni_klavesnice_vice_na_aukroblog

pustit video

Tyto šikovné papírky určitě máte doma nebo v kanceláři a v případě čištění klávesnice poslouží jako první pomoc. Při příštím čištění budete muset sáhnout po něčem účinnějším. TIP: o tom, co všechno vám mohou v domácnosti pomoci vyřešit tyto nalepovací papírky jsme psali v článku TADY.

3. Stlačený vzduch (nebo vysavač)

Ten je určený přímo pro vyfoukávání prachu a dalších nečistot z hůře přístupných míst. Jinými slovy je pro vaši klávesnici jako dělaný. Speciální lahvičku koupíte na Aukru od 78 Kč. Pokud se vám nechce utrácet, můžete zkusit, co dokáže vysavač.

4. Mechanické čištění

lih_cisteni_klavesnice_vice_na_aukroblog

pustit video

Ze všech způsobů je tento nejpreciznější ale také nejpracnější. Připravte si: vatové tyčinky nebo tampony, přípravek s obsahem lihu a menší šroubovák, který poslouží k odstraňování písmenek. Než se pustíte do práce, nezapomeňte si nejprve klávesnici vyfotit - abyste věděli, které písmenko či znak kam patří. V lepším případě budete jen šroubovat klávesnici. Ale univerzální návod nehledejte, protože každá klávesnice je jiná! Jakmile máte písmenka rozebrána, máte dvě možnosti: buď je jedno po druhém vyčistíte vatou namočenou v lihu nebo je bez milosti vyperete v pračce či myčce. V takovém případě hrozí, že písmenko ztratíte, nebo že se začne sloupávat popisek a za čas tak nebudete tušit, co daná klávesa označuje. Kromě samotných písmenek vatovými tyčinkami důkladně vyčistěte i prostor pod nimi. Důkladně znamená, že se postaráte i prostor pod odstraněnými klávesami. Buďte ale opatrní, abyste nešikovnou manipulací něco neulomili. Pro klid duše doporučujeme vyzkoušet nejprve na nějaké starší klávesnici.

5. Nová klávesnice

nova_klavesnice_vice_na_aukroblog

klávesnice na Aukru

Pokud vás naše postupy odradily, máte ještě jednu možnost: pořídit si novou klávesnici. A přestat nad ní svačit;)

Máte vlastní tip, co se vám osvědčilo při čištění klávesnice? Sem s ním! 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...