Plavání dětí: poradíme kdy a jak začít

Umí říkat "táta" a "máma"? Tak to máte nejvyšší čas naučit vašeho potomka i plavat. Jednou se mu to bude hodit a letní dovolená je pro to jako dělaná. 🙂 Poradíme vám, jak to děláme v plavecké škole Swimwell

hracky_a_veci_na_plavani_najdete_na_aukro

1. Kdy?
Když propásnete kojenecký věk, tak prostě čím dřív, tím líp. Dítě alespoň nemá čas se zbytečně stresovat, takže klidně do tří let. 🙂

2. Hra
U plavání víc než kde jinde platí škola hrou. Dítě to musí především bavit! Musí cítit pohodu i z vás, takže pryč vážný a ustaraný výraz a klasické rodičovské poučování, nebo věty ve stylu: „Teď pozor, naučíme se plavat“, apod. A hlavně! Nikam nespěcháme, vše pomalu a v pohodovém duchu - nechceme přece hned olympijského šampiona. Především no stress.

3. Co pořídit?
Každého hned napadne kruh, ale málokterý instruktor ho doporučuje. Něco na tom asi bude, proto zvolte raději rukávky, které pak postupně, jak vaše ratolest bude nabírat na síle a technice, můžete upouštět. Od věci nejsou ani další plavecké pomůcky, jako různé barevné destičky či plováky, ovšem důležité je, aby všechny byly pouze jako doplněk a zpestření hraní. Dítě si nesmí vytvořit návyk, že bez té či oné pomůcky do vody nevleze, takže – pozor na to!

plavani_deti_velky_vyber_na_aukro_doplnky

Rukávky | Desky | Plavky

4. Hra na lovce perel
Učit se plavat rovnou potápěním? Zní to divně, ale doporučuje to 9 z 10ti instruktorů. Připravte si předem „poklad“ – něco, pro co se budete společně potápět – zapomeňte na zacpaný nos a zavřené oči – vyhnete se tak zlozvykům, které se v budoucnu jen těžce odnaučují.

5. Čubička není na škodu
Dejte svému dítěti dost prostoru, aby si vodu užívalo. Že plave čubičku? Vůbec zatím neřešte. Hlavní je, že se dobře baví a vodu si užívá.

6. Z A do B
Naučte své dítě doplavat k jednomu pevnému bodu (stačí kratší strana bazénu) – jde o to, aby získalo jistotu a uvědomilo si, jakou vzdálenost zhruba dokáže uplavat. Je také nutné vysvětlit dítěti, že voda může být i nebezpečná a musí být opatrné.

7. Odpočinek na vodě
Když už je dítě řádně unavené, tak je dobré mu ukázat, že se na vodě dá i odpočívat. Ležet a plavat současně? Ano! Had také leží a při tom klidně „běží“. Položte se na znak a ukažte, jak je to jednoduché. Jakmile to zvládne i vaše ratolest, tak pak začít kopat nohama je jednoduché. Když už jste v tom, vyzkoušejte kopání i na břiše. Ve finále můžete zkusit i přidat paže, ale ty je asi nejlepší nechat na další „trénink“.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...