Pracovní stůl, za kterým vám půjde práce od ruky

Psací stůl je jedním z nejdůležitějších prvků domácí kanceláře. Na co všechno byste si měli dát při jeho koupi pozor? Nezapomeňte na vhodné osvětlení a doplňky, které vám pomohou s organizací. S uklizeným stolem bude práce efektivnější a vaše mysl klidnější.

Jak vybrat psací stůl pro práci

Na psacím stole dnes nejčastěji najdete monitor počítače, klávesnici a myš. Na desce byste měli mít i dostatek prostoru pro nezbytné papíry, sešity či knihy, které pro práci potřebujete.

Nejdříve si změřte prostor, kam chcete psací stůl umístit, abyste měli jistotu, že se tam vámi vybraný kus opravdu vejde. Pokud máte na stůl málo místa, vybírejte mezi rohovými pracovními stoly. Můžete také využít police nebo nástavec, díky kterým ušetříte místo na desce (můžete do nich uklidit psací potřeby, drobnou elektroniku i kabely, dokumenty a mnoho dalšího). Malé psací stoly můžete pomocí samostatných úložných dílů rozšířit, i tak se však hodí hlavně pro ty, kteří na stole potřebují jen monitor či notebook. Pro ty nejmenší prostory pak můžete využít sklápěcí stolky, ty se však hodí pouze k příležitostnému rozložení, navíc z nich pokaždé budete muset vše uklidit.

Výška a hloubka psacího stolu

Kancelářský stůl vybírejte podle vhodné výšky – když se k němu přisunete na židli, měla by být deska ve výšce vašich loktů (obvykle 60 až 70 cm nad podlahou). Hloubka stolu by měla poskytovat dostatek prostoru pro vybavení uložené na pracovní ploše i pro pohodlné natažení nohou pod deskou. K novému pracovnímu stolu si pořiďte i kvalitní ergonomické křeslo a pracovní lampu se širokým osvitem plochy a možností nastavení polohy.

TIP: Některé moderní psací stoly umožňují výškové nastavení pomocí šroubovacích noh. Desku si pak snadno nastavíte přímo pro svou výšku, i když není zrovna konfekční.

Foto: Remy_Loz, Unsplash

Umíte si zorganizovat psací stůl?

U novějších i starožitných psacích stolů často nechybí zásuvkové díly. Úložných prostor není nikdy nadbytek, uložením potřeb do šuplíčků si uvolníte místo na desce.

Předměty, které denně využíváte (diář, zápisník, mobil, psací potřeby a další), srovnejte na desce stolu nebo je ukliďte do nástavce. Měly by být snadno dosažitelné, protože je budete často potřebovat. Náhradní propisky, papíry a další vybavení, které budete využívat jen jednou za čas, ukliďte do spodních zásuvek nebo horních polic. Nakonec si stůl můžete ozdobit milými pozornostmi, fotografiemi, květinami či inspirativními předměty.

Pokud potřebujete k práci počítač, postavte na stůl monitor. Horní hrana obrazovky by měla být ve výšce vašich očí při sezení. Klávesnici pak položte tak, abyste na ni pohodlně dosáhli při vzpřímeném posedu. Pro manévrování s myší budete potřebovat trochu prostoru – počítejte s tím a myš neumisťujte hned ke zdi nebo mezi doplňky na stole.

Nezapomeňte si nechat na pracovní ploše dostatek místa pro kreativní nepořádek, který provází spoustu skvělých nápadů i pracovní rutinu. Na konci dne byste však měli vše roztřídit a uklidit zpět do zásuvek nebo šanonů.

S uklizeným stolem budete produktivnější

Pracovní stůl může vaši produktivitu popohnat vpřed, nebo naopak zbrzdit. Nepořádek, hromady papírů a vypsané propisky vás budou jen obtěžovat a práce bude ubývat jen neochotně. Udělejte si na stole pořádek a práce vám půjde od ruky mnohem lépe.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,75 z celkem 5 hlasů)
Loading...