Zvonící stromeček: k resuscitaci přispělo i Aukro + fotky z výroby

Někdo si neumí představit Vánoce bez kapra, někdo bez sněhu (ti mají už pár let smůlu) a třeba Zdeněk Ševčík si je neuměl představit bez andělského zvonění. A proto se ujal znovuobnovení výroby této sváteční legendy, kterou si většina z nás pamatuje z dob svého dětství. 

Jak jste se dostal k výrobě andělského zvonění, co byl ten impuls?

Prvotním impulsem byl nákup na Aukru. Jinde se klasický stromeček sehnat nedal. Vzhledem k tomu, že jsem jej dostal ve stavu, který byl řekněme „letitý“, rozhodl jsem se jej vyrobit pro mé dvě dcery. Zcela nový a v původní kvalitě a lesku.

12310419_10156460922700122_3049544143544465910_n

Andělské zvonění tak, jak jej známe dnes. Koupíte na Aukru přímo TADY

Liší se něčím vaše andělské zvonění od toho původního nebo je úplně stejné?

Náš stromeček je co do materiálu naprosto totožný s původním. Jediná se liší základna, kterou vyrábíme celou zlatou. Původní varianta ji měla pocínovanou, tedy bílou. Od pamětníků jsem se nikdy nedozvěděl, proč se to takto dělalo. Nicméně i dnes jsme schopní vyrobit tuto variantu na míru. A někteří zákazníci ji dokonce vyžadují. Drobnou změnou je i materiál zvoniček. Současný pomosazený plech dostatečně nezvoní, proto jsme jej nahradili plechem celomosazným. Postupem doby si však stromeček vyžádal i několik inovací. Čep základny, který drží spojovací tyč je udělaný zcela nově. Je lépe fixovaný a stromeček se nehýbe. A je možné jej celý přenášet pouhým uchopením za tyč. Stejně tak původní držáky svíček trpěly upadáváním, což jsme vyřešili záslepkou, která jednak zamezuje proti protékání vosku na nábytek, a jedna bezpečně fixuje držák svíčky k základně.

Kde všude se dá stromeček koupit kromě České republiky?

Náš stromeček vyvážíme především kvůli našim krajanům, aby si prostřednictvím stromečku mohli připomenout dětství v České republice. Jenom krátký seznam: USA, Kanada, Itálie, Francie, Španělsko. Zároveň jej dodáváme i sběratelům, například do Švédska. Nicméně i firemní klientela jej využívá jako vánoční dárky pro své zákazníky – například Moravské Naftové Doly a další.

0D_Srot nebo nastroje 2

Na původním výrobním náčiní se podepsal zub času

8C_Tělo stromku lis 2

Ražba stromku vyžaduje i precizní otisk jehličí

8D_Tělo stromku před a po ražbě motivu

Takto vypadá "tělo" stromku před a po ražbě motivu

 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...