Vzácné bankovky z oběhu – možná je máte doma i vy

Numizmatické (správněji notafilické) rarity se mohou objevit i ve vaší peněžence. Vzácné české bankovky mívají chybný tisk nebo byly kdysi staženy z oběhu. Prozkoumejte svou pokladničku a založte notafilickou sbírku. Jak poznat cennou bankovku?

Bankovky a numizmatika k sobě nepatří. Správný obor je notafilie

Sběratelství bankovek oficiálně nepatří pod numizmatiku, ale do méně známého příbuzného oboru – notafilie. Sběratelé bankovek se poté dělí na dvě skupiny: na ty, kteří se věnují sbírání starých bankovek vydaných do roku 1960, a na druhou skupinu, kterou zajímají mladší papírová platidla. Samotné odvětví milovníků bankovek zažilo největší boom v 60. a 70. letech minulého století. V tomto období byla také založena mezinárodní organizace sběratelů bankovek (The International Banknote Society, IBNS), v Česku pak notafiliky sdružuje Česká numismatická společnost (ČNS).

Jak poznat vzácnou bankovku

Podobně jako u ostatních sběratelských předmětů i u platidel záleží zejména na jejich zachovalosti a perfektním stavu. Dále je důležitá vzácnost a nasycení trhu – všechny tyto parametry následně určují sběratelskou cenu bankovky. Nemusí platit, že čím je bankovka starší, tím je její hodnota vyšší, i když tomu tak v mnoha případech je. Záleží na unikátnosti papírového pokladu a počtu dalších jeho „příbuzných“ ve sběratelských sbírkách.

Většina vzácných českých bankovek je unikátní chybotiskem, tedy špatně vytištěným motivem. Dále si sběratelé cení bankovek, které byly staženy z oběhu, a proto jich je jen výrazně omezené množství. Bankovky lze podle jejich stavu rozdělit do několika kategorií:

  • N (UNC) – bankovka zcela bez vad na obou jejích stranách. Není poničena kolováním v oběhu, je bez přehybů, bez skvrn a s neulámanými růžky.
  • 0 (AU) – bankovka s drobným poničením. Růžky jsou ulámané, ale platidlo je bez přehybů.
  • 1 (XF) – bankovka v takřka vynikajícím stavu s jedním téměř neznatelným přehybem.
  • 2 (VF) – bankovka s několika přehyby (maximálně jedním v hlavním směru, další přehyby slabě znatelné). Kupci v této kategorii tolerují ulámané rohy, drobné zašpinění a odření.
  • 3 (VG) – průměrně zachovalá bankovka s přehyby. Drobné ušpinění a odření nevadí.
  • 4 (G) – méně zachovalá bankovka se silnými přehyby, vydřenými místy, zašpiněná, drobně natržená či jinak poškozená.
  • 5 (POOR) – bankovka ve velmi špatném stavu. Silné přehyby a znečištění, natržení či roztržení, mohou chybět celé rohy nebo jiné části.

Sběratelství bankovek je životní vášeň

Pokud byste chtěli se sběratelstvím bankovek začít i vy, měli byste svou rozrůstající se sbírku řádně katalogizovat. Ke každému novému předmětu sepište dokument, v němž bude uveden zdroj, cena, rozlišovací znaky, popis vad a případně i fotografie. Takový katalog vám pomůže se v narůstající kolekci snáze orientovat a poslouží i jako důkaz vlastnictví a detailní popis sbírkových předmětů při případném řešení krádeže nebo při prodeji.

TIP: Četli jste náš článek o vzácných českých mincích?

Československá státovka z londýnské edice. Foto: Mojmir Churavy, Wikimedia Commons

Vzácné bankovky v oběhu

Některé z českých bankovek jsou vzácné, i když nejsou kdovíjak staré. Níže přinášíme přehled několika nejznámějších exemplářů, včetně unikátní pětitisícové státovky, která byla před několika měsíci vydražena za rekordní sumu.

Nejvzácnější česká bankovka

Pětitisícová státovka z roku 1919 byla v aukci v roce 2020 vydražena za neuvěřitelných 12,1 milionu korun. Stala se z ní nejdražší česká bankovka vydražená v tuzemské aukci. Existuje jí pouze 36 kusů. Státovka je bankovka, kterou vydal samotný stát, nikoli národní banka. Pětitisícovka vydražená za rekordní částku nese na líci secesní portrét paní Leflerové, manželky jednoho z autorů.

Pětistovka a dvoustovka z roku 1993

V roce 1993 byla za poškozené bankovky vytištěna náhradní série, jejíž počet bankovek byl významně nižší než u obyčejné emise. Jedná se o sérii Z – tyto bankovky mají dnes hodnotu i 15 000 korun (u 500korunového platidla), pokud jsou ve velmi dobrém stavu. V oběhu již nejsou, ale může se stát, že máte jednu z nich doma dlouhodobě schovanou v prasátku nebo obálce.

Tyto 500korunové a 200korunové bankovky již v obchodech neplatí, jejich platnost skončila v roce 2007 (stejně jako všech ostatních bankovek podle vzoru z roku 1993). Vzácnou pětistovku poznáte podle letopočtu 1993 na líci, na rubu pak schází drobná grafika v bílém poli vpravo dole.

Na raritní dvoustovce se pak na okénkovém lesklém proužku, kde bývá obvykle „200 Kč“, skví nápis „Republique du Zaire“. Cena bankovky přezdívané „zairovka“ přitom může přesáhnout i několik set tisíc korun. Vznikla jak jinak než chybou – kotouč metalického pásku určený pro Zair (dnes Demokratická republika Kongo) byl omylem zaslán do Česka a zde byl s nepovšimnutou chybou použit na výrobu bankovek. Odhaduje se, že v českých peněženkách se může ukrývat ještě 100 takových notafilických pokladů.

Sériové číslo je na reverzní straně bankovky na motivu vpravo dole a vertikálně pak u levé hrany. Foto: Phamat123, Wikimedia Commons

Za jedinečnou dvoutisícovku dostanete i desetinásobek

V peněžence můžete nalézt i jednu z bankovek unikátních sérií. Dvoutisícovky z edice E 01 až E 23 s posledním trojčíslím do čísla 500 se jinak neliší od ostatních bankovek s hodnotou 2 000 korun, bylo jich však vytištěno mnohem menší množství. Podle jejího stavu za ni můžete obdržet i 20 000 korun.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (3 hlasů, průměr: 3,33 z celkem 5 hlasů)
Loading...