Turistické známky vás vyženou ven. A pak zase znova

Chcete si zlepšit kondičku? Začněte sbírat známky! Máme na mysli turistické známky,  které se staly českým fenoménem a zároveň motivací pro všechny věkové kategorie vydat se někam na výlet. 

Téměř na každém místě, které navštívíte, můžete zakoupit suvenýr v podobě turistické známky. Malý papírek, jaký znáte z pošty, ale nečekejte. Jejich název je tak trošku zavádějící. Ve skutečnosti jsou turistické známky kulaté placaté dřevěné vypalované plakety, které většinou vyobrazují nějaké konkrétní místo. Zpravidla to, kde se daná známka prodává. Sbírání turistických známek je koníček na celý život už jen díky tomu, že míst, kde známku koupíte, neustále přibývá. A lákavé na nich je i to, že do výběru nových destinací se může zapojit každý.

Moje maminka začala známky sbírat asi před 10 lety. Do té doby se zajímala o hrady a zámky, které ji na známkách zaujaly jako první. A protože známky mají většinou velice zdařilou grafickou úpravu, nezůstala jen u nich.

turisticke_znamky_na_aukro

Design známek je jedním z důvodů, proč se známky těší takové oblibě. Někteří notoričtí sběratelé přiznávají, že už sbírají jen ty známky, které se graficky trefily do jejich osobního vkusu... Jinak by je totiž neměli kam dávat:)

Jak (ne)získat známku
Hodně sběratelů se shoduje, že známky jsou hezkým, levným a poměrně skladným suvenýrem (do doby než jich máte šest stovek jako moje maminka). Rodiny s dětmi si pochvalují, že známky fungují jako skvělá motivace něco společně podniknout – navíc si u toho užijete spoustu legrace, protože získat některé hůře dostupné známky je docela dřina. Týká se to hlavně zřícenin či volně dostupných rozhleden, ke kterým se dá dojít jen pěšky. Na takovém místě na takovém místě na prodejní stánek nenatrefíte ani omylem. Větší šanci získat takovou známku budete mít na obecním úřadě. Tam ale mívají otevřeno pouze ve všední dny a navíc ještě v úředních hodinách. Takže coby běžný turista, který chodí na výlety hlavně o víkendu, musíte vyvinout značné úsilí, abyste vytouženou známku získali. V nejhorším případě ji můžete objednat na oficiálním webu.

turisticke_znamky_na_pradedu

Takovou ukázkovou sbírku turistických známek najdete na rozhledně na Pradědu

Způsobů, jak rozšiřovat sbírku známek, kromě toho, že si ji koupíte, je více. Třeba za každou desátou známku můžete získat zdarma jednu prémiovou. Nebo zkuste štěstí na Aukru - i tam se dají sehnat vzácné kousky. Nejcennější jsou ovšem známky, které vyšly v limitovaném počtu kusů. Jednu z nich má i maminka. To se jednou seznámila se sběratelem, který jich měl přes dva tisíce (!) a k jeho šedesátinám mu kamarádi věnovali speciální turistickou známku s jeho portrétem. A protože známky můžete s ostatními nadšenci měnit, dostala od něj maminka tuto unikátní známku darem.

Známky v číslech

  • První česká turistická známka byla vydána v roce 1998 a tím vyvoleným místem, kde jste ji mohli koupit byl vysílač na Pradědu. Pokud ji nemají zrovna vyprodanou, koupíte ji tam dodnes. 🙂
  • K Pradědu se podle Wikipedie váže i největší turistická známka: ta vyšla v roce 2008 a vážila 40 Kg (!) a vyobrazovala skupinu turistů mířících na největší horu Jeseníků.
  • V České republice je vydáno kolem 2300 známek. A k tomu si připočtěte speciální limitované kolekce!
  • Zhruba 20 známek bylo zrušeno a nahrazeno jinými, proto jsou tyto zrušené známky poměrně vzácné. Je to např. známka č. 1512 - Expozice lékáren. Ta zanikla, a proto musela být i známka vyřazena.

Užitečné tipy pro začátečníky
Začátky vám může hodně usnadnit mobilní aplikace, která obsahuje i GPS navigaci. Snadno se tak dozvíte, jaké turistické známky jsou na dosah ve vašem okolí: androidWP.

Od roku 2014 funguje Klub turistických známek, který má pro své členy spoustu výhod - opravňuje k různým slevám a návštěvě míst kam byste se jako "běžný" turista možná ani nepodívali.

Až se z vás stane sběratel s několika desítkami či stovkami kusů, jako moje maminka, můžete si ze známek vytvořit originální dekoraci na stěnu. A jisté je, že získáte ušlechtilý koníček, který vám přinese poučení i zábavu v podobě poznávání nových míst nejen České republiky - navíc je lze sbírat nejen v České republice, ale i v jiných státech např. Německu, Polsku, Slovensku nebo Austrálii. Lovu zdar!

sbirka_turistickych_znamek

Ukázka ze sbírky mé maminky

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...