TOP 7 nejvzácnějších českých mincí

Mince patří k předmětům každodenního užití, některé jsou však vyhledávaným zbožím mezi numizmatiky. Které jsou ty nejvzácnější české mince a co je dělá tak výjimečnými? Nahlédněte s námi do tajů českých numizmatických rarit.

Vzácné české mince

Vzácnost mince většinou určuje její počet na trhu, stav a stáří ražby. Nejcennější mince bývají ty, které jsou nějakým způsobem unikátní – ať už stářím, historickým kontextem či netypickou nebo pokaženou ražbou. Cena numizmatických rarit jde leckdy až do desítek milionů korun.

Nejdražší česká mince se vydražila za 30 milionů korun

Česky rekord nově drží desetidukát Ferdinanda III. Byl vyražen ve slovenské Kremnici v roce 1642 a nový majitel za něj v listopadové aukci zaplatil 30 milionů korun. Jedinečnou minci zdobí ražba kladivem z ručně vyrobeného razidla.

Krátce držel titul nejdražší české mince svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se vydražil za 27 milionů korun letos v říjnu. Extrémní vzácnost mince určil jejich nízký počet – byly vyrobeny pouze 4 kusy.

Na pomyslné třetí příčce se umístil svatováclavský desetidukát z roku 1937, za který majitel získal v dražbě roku 2017 tehdy rekordních 14,7 milionů korun. Desetidukát byl vyražen v počtu pouhých 34 kusů, z nichž se mnoho nedochovalo.

Vzácnou českou mincí je i 140 gramů vážící čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629. V roce 2012 se v Německu vydražil za téměř 10,5 milionu korun. Raritní je hlavně historický kontext mince – nesloužila k placení, představovala nejspíš reprezentativní ražbu k uzdravení panovníka trpícího černými neštovicemi.

Foto: cottonbro, Pexels

Vzácné mince v oběhu

Numizmatické vzácnosti však nemusí ležet jen v trezorech sběratelů. Existuje několik oficiálních československých a českých platidel, která mají poměrně vysokou hodnotu. Velký výběr nejen českých mincí pro sběratele najdete i na Aukru.

Pětihaléř z roku 1924

Jedna z nejznámějších rarit vznikla v Kremnici na Slovensku, kde údajně při ražbě prasklo razidlo. Celá emise mincí pak byla zrušena, několik kousků se však ztratilo a rozdalo funkcionářům – a následně se mince objevily ve sběratelských kruzích. Dnes jich existuje jen několik desítek, draží se za ceny kolem 350 000 korun.

Pětikoruna z roku 1937

Rok 1937 byl na mincovní scéně opravdu bohatý na zajímavosti. Tehdy vznikla i niklová pětikoruna s návrhem sochaře Otty Gutfreunda, která byla před pár lety dražena za více než 150 000 korun.

Desetikoruna z roku 1933

Stříbrná desetikoruna vytvořená podle návrhu sochaře Jaroslava Horejce z roku 1933 je velmi vzácná, do běžného oběhu se tehdy dostala jen v omezeném množství. Dnes se nejzachovalejší kousky prodávají za asi 40 000 korun.

Desetikoruna z roku 1993

Abychom nezůstávali jen v historii, představíme vám ještě jednu mladší vzácnou minci z oběhu. Unikátní desetikoruna byla vyražena v roce 1993 ve zkušební sérii. Poznáte ji podle menšího symbolu „KČ“ na rubové straně – horní hrana písmen se vyražené vrchní linky pouze dotýká a nepřekračuje ji (u běžné ražby linka písmena protíná zhruba v polovině). I taková drobnost může cenu mince výrazně zvýšit. Před pár lety se tyto desetikoruny prodávaly za 35 000 korun za kus.

Radost ze sbírání i investice do budoucnosti

Existují i další české mince, které jsou na sběratelském trhu žádané. Někteří numizmatici si sbírku hýčkají pro potěšení, jiní v ní vidí investici do budoucna. Cena vzácných mincí – desetikorun, dukátů, pamětních variant i mnoha dalších – totiž roste. Propadnete sběratelské vášni i vy?

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...