Sbíráte modely aut? A víte, které jsou opravdu cenné?

Snad každý malý kluk dostal alespoň jednoho „angličáka“. Pro některé to byla hračka, pro jiné první kousek do sbírky. Ať tak či onak, jde o fenomén, který zasáhl řadu generací. Nahlédněte do světa modelů aut a zjistěte o nich více v našem článku.

Nejvášnivější sběratelé kovových a RC modelů aut vlastní až kolem 4 000 kousků. Většinu z nich tvoří unikáty od proslulých značek, jako je Matchbox, Hot Wheels nebo Kaden. Největší rozmach sběratelství autíček nastal po revoluci, láska k miniaturám na čtyřech kolech tu však kvetla už dávno předtím.

Československo bylo rájem unikátních modelů

Dnes kluci sbírají RC auta na dálková ovládání, dříve to byly slavné angličáky. Pořídit v Československu modely ze západního světa bylo jako najít skutečný poklad. Autíčka se tak postupem času stala objekty sběratelské touhy. Legendární kovové modely aut od firmy Matchbox se u nás objevily na sklonku 60. let. A kdovíproč se do Československa někdy dovážely série, které se od zbytku světové produkce v mnohém lišily. Autíčkům většinou chyběl nějaký komponent nebo měla jiný odstín či typ kol. Po revoluci se pak ukázalo, že někteří Češi mají ve svých sbírkách nesmírně hodnotné kousky, které jim celý sběratelský svět záviděl.

Máte doma také autíčka pořízená v Tuzexu? Že se jedná o raritu, zjistíte docela jednoduše. Stačí si prohlédnout historické katalogy firmy Matchbox, které jsou dostupné online, a vyhledat v nich váš model.

Jak poznat cenné modely aut

Jak už bylo řečeno, mezi opravdové unikáty většinou patří autíčka, která se nějakým způsobem liší. Ať už druhem koleček, barvou, nebo typem otevírání dveří, které nebyly u dané série obvyklé. Tyto odchylky se objevovaly také u zkušebních modelů, které se po otestování výrobce rozhodl zhotovit jinak. Těch několik málo kusů se pak přece jen dostalo do světa a dnes jsou z nich skutečné rarity. V cenných sbírkách se dokonce občas objeví kousky, které si zaměstnanci firem zabývajících se produkcí modelů aut vyrobili potají jako dárek pro děti nebo pro sběratelské účely.

S přibývajícím časem cena modelů neroste

Vzácnost modelů aut však určují i jiné faktory než jen zvláštnosti vzniklé při výrobě. V první řadě je to samozřejmě vzhled. Modely v perfektním stavu, bez známek používání anebo dokonce v původním obalu mohou mít v očích sběratelů nevyčíslitelnou hodnotu. Hodnotnější jsou také limitované edice nebo opravdu historické kousky. Rozhodně však neplatí, že čím starší autíčko je, tím více za něj zaplatíte. Na cenu má vliv celá řada činitelů a u nás ji umí na první pohled odhadnout jen hrstka znalců.

PxHere.com

Kde a jak sbírku vystavit?

Aby vaše sbírka neztratila svůj lesk, držte se při vystavování několika jednoduchých zásad. Zejména kovovým modelům aut vadí nadměrná vlhkost, kvůli které pak korodují. Vaše výstavní polička by také měla stát mimo dosah slunečních paprsků, barevný lak totiž pod přímým světlem ztrácí svůj původní odstín. U některých modelů může slunce způsobit dokonce uvolnění lepidel a porušit tak jejich konstrukci.

Modely aut potřebují pravidelnou péči

Největším nepřítelem každé sbírky je prach. Většina sběratelů proto nechává autíčka v původních obalech nebo je vystavuje ve skleněných vitrínách. A když už vaše modely pokryje vrstva prachu, vyčistěte je proudem vzduchu. Šikovné jsou na to speciální balónky, které se používají na čištění snímačů fotoaparátů. Použít můžete i jemné štětečky nebo vlhčené ubrousky z mikrovlákna. Mějte na paměti, že pravidelná péče hodnotu vaší sbírky jenom zvýší. Pokud budete kupovat modely autíček z druhé ruky, nezapomeňte se majitele zeptat, jakým způsobem modely skladoval nebo vystavoval.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,50 z celkem 5 hlasů)
Loading...