Pamatujete na POGY? Fenomén 90. let je zpátky na scéně

Pamatujete si na školní léta, kdy jste s kamarády zažili spoustu zábavy při hraní různých her během školních přestávek? Kromě hraní her s pokémony a vyměňování hokejových kartiček byly velice populární i Pogy. V tomto článku se dozvíte o historii Pogů, jak vznikl název, jak se hrálo s Pogama a jaké byly nejoblíbenější série.

Kde se vzaly Pogy a odkud pochází název?

Historie Pogů sahá až do 30. let 20. století, kdy si s nimi hrály děti na ostrově Maui, který se nachází v Tichém oceánu. Na americkém trhu se staly populární až v devadesátých letech, poté, co je vydala společnost Canada Games. V České republice se Pogy objevily okolo roku 1997, kdy zaznamenaly popularitu především u dětí na základních školách. Název těchto papírových koleček vznikl podle víček od ovocného džusu POG, se kterými se na začátku tato hra hrála.

Jak se hraje s Pogy?

Kromě sbírání jednotlivých sérii se s Pogy hrály i hry. Hra je určena pro dva a více hráčů. Všichni hráči na sebe naskládají vsazené Pogy lícem dolů, pomocí kámen-nůžky-papír se rozhodne, kdo bude hrát první. Každý hráč se snaží plastovým nebo kovovým házítkem otočit pogy. Pokud se nějaký Pog neotočí, opět se složí do sloupce lícem dolů a pokračuje další hráč. Otočené Pogy si každý hráč nechává. Házecí techniky se rozdělují na dlouhé hody, krátké hody, plácací hody, šipku, googlie, whammie, oficiální hody, klouzací hody, kini kung fu, snížené hody a bumerang.

Hod s Pogem

Nejoblíbenější série –⁠ Animáci, Cheez Doodles, ale i vánoční pogy

Na Pogách zpravidla naleznete postavičky z dětských komiksů nebo pohádek. Setkat se můžete například s Pogy Marvel, The Simpsons nebo vánoční tématikou. Jednou z nejoblíbenějších sérií je Cheez Doodles. Pokud budete hledat, naleznete kromě typických kruhových pogů i různě hranaté pogy neboli tvaráče.

Pogy
1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...