Myslete ve vedrech na vaše mazlíčky

Pokud čtete tento článek, pravděpodobně jste přežili tropický začátek prázdnin bez úhony. Blahopřeju. Z vlastní zkušenosti majitelky podkrovního bytu a čtyřnohého chlupáče totiž vím, že je to někdy opravdová výzva. Nevím jak váš pes či kočka, ale můj kocour šnorchlováním i ledovou tříští docela pohrdá. Takže co dělat, když váš čtyřnohý miláček prohlásí „fuj, to je hic“?

Jako první se nabízí možnost vykoupat zvíře ve vlažné vodě. Pravděpodobně vás za to nepochválí, ale uvidíte, že ve finále bude docela spokojené. Pokud to budete zkoušet, dejte si pozor, aby voda nebyla moc studená. Místo příjemného osvěžení byste zvířeti připravili spíše nepříjemný teplotní šok.

Tušíte-li, že by vám něco takového váš čtyřnohý parťák nikdy neodpustil, zvolte raději nějaké méně razantní osvěžení. Skvěle funguje třeba i umyvadlo nebo nádoba s napuštěnou vodou, kam umístíte míček. Zvíře se hrou s míčkem ochlazuje a zároveň si lízáním mokrých pacek udržuje pitný režim. Výborně funguje také kostka ledu. Kočka to pojme jako klasický hokej po parketách a pes má nové zábavné studené kousátko. Pozor, abyste nepřepínali síly vašeho zvířete, které v zápalu hry nepozná, že má dost.

IMG_4918
Dohlédněte na celkový denní režim a omezte běžné aktivity na nezbytné minimum. Třeba i obyčejné aportování může pejska ve vedrech pěkně potrápit. Byli jste zvyklí na společný běh? Uberte tempo, přidejte přestávky nebo si raději rovnou procházku zkraťte a místo velkého okruhu obejděte jen sousedy. Nakonec to v těch vedrech oceníte i vy sami.
Na našeho psa (velký ridgeback) často ve vedrech dáváme mokrý ručník. Dobře poslouží dlouhosrstým a tmavě zbarveným zvířatům, která se obecně s vysokými teplotami příliš nekamarádí. Podobně jsou na tom i starší psi a kočky. Funguje to stejně jako u lidí – starší organismus se s vysokými teplotami vypořádává mnohem hůře.

Pitný režim platí nejen pro vás, ale i vaše zvíře. Ohlídejte si, aby mělo k dispozici dostatečné množství čerstvé vody. Výborně fungují vodní fontánky na pití. Například u koček, které tolik nepijí, se doporučuje místo klasických granulí dávat více „mokrou“ stravu ve formě kapsiček či konzerv.

Vedle pitného režimu je důležité držet zvíře mimo slunce. Psa venčete ideálně brzy ráno nebo pozdě večer a rozhodně se vyhněte polednímu žáru. Dbejte na to, abyste zvířeti poskytli stín a ideálně i nějaký chladnější kout, kam si může zalézt. Pokud cestujete, nikdy nenechávejte zvíře samotné v zavřeném autě, a to ani v případě, když budete parkovat ve stínu. Teplota v autě se může rychle vyšplhat do kolonky „nesnesitelná“. Nejde-li to jinak, zapněte v autě alespoň klimatizaci nebo stáhněte okénko a snažte se na minimum zkrátit čas, kdy musí být zvíře v autě.

Ať už zůstanete ve vedrech doma nebo jste na cestách, svého kamaráda si více hlídejte a nepodceňujte příznaky. Pokud u něj zpozorujete některý z následujících příznaků, na nic nečekejte a upalujte k veterináři.

10 příznaků, které byste neměli podcenit
1. Skleněný, apatický či úzkostlivý pohled do prázdna
2. Potíže s dýcháním (lapání po dechu, chrčení)
3. Dýchání otevřenou tlamou a navíc i s vyplazeným jazykem
4. Rudé dásně
5. Nadměrné slintání
6. Zvracení
7. Malátnost, nejistá chůze, kolaps
8. Zvýšená teplota v konečníku (u psa je správná teplota dle velikosti plemene: 38-39°; u kočky 37-39,5°)
9. Apatie a bezvládné polehávání
10. Horká srst

Stačí dodržet pár základních pravidel a léto si užijete bez ohledu na počasí i se svým chlupatým parťákem. A kdybyste i přes všechnu péči zase jednou od nich slyšeli „fuj, to je hic“, raději už nechoďte na sluníčko a dejte si litr vody navíc.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...