Modelářství: Koníček na celý život

Lepení modelů je oblíbenou kratochvílí všech generací. Dětem pomáhá rozvíjet jemnou motoriku a technické myšlení, starší ročníky se detailní ruční prací báječně odreagují. Lepení modelů si však žádá nejen notnou dávku zručnosti, ale hlavně trpělivosti. Sestavení jednoho modelu totiž může zabrat i několik desítek hodin. Nahlédněte s námi do světa modelářství a jeho historie.

Modelářství je neuvěřitelně pestrý koníček. Jedni dávají přednost automobilům, druzí preferují zase vojenská letadla nebo miniatury historických železnic. Někteří modeláři se věnují lepení nejen samotných objektů, ale také jejich zátiší. Výroba věrohodně vypadajících stromů, které se lepí lísteček za lístečkem, je přitom opravdu mistrovskou disciplínou. Všechno se však netočí jen kolem lepidla a jednotlivých dílků modelů. Aby byla věrnost objektů opravdu dokonalá, musejí modeláři studovat technické plány i kontext doby, ve kterém předloha jejich modelu vznikla.

Papírové modely

Papírové modely se lepí už od začátku 20. století a v Česku byly neodmyslitelnou součástí legendárního měsíčníku ABC. Modelářské obzory rozšířil také internet, díky kterému je dnes možné mít model prakticky čehokoliv – od kosmických lodí až po slavné budovy, auta, letadla nebo zvířata. Papír je oblíbeným materiálem začínajících modelářů, hodí se však i k lepení extrémně náročných modelů. Díky nánosu barev a patiny pak ani nepoznáte, že jejich základ tvoří papír. A zruční modeláři si své modely dokonce navrhují sami, a to buď pěkně po staru na papír, nebo pomocí speciálních softwarů.

Tip: Slavné modely z časopisu ABC, které vás vrátí do dětství, najdete na Aukro.cz.

PxHere.com

Plastikové modelářství

Plastikové modely všeho druhu se začaly objevovat už v 60. letech minulého století. Začátečníci zpravidla sáhnou po jednoduchých stavebnicích, zkušení modeláři už pak experimentují s patinováním. Tato povrchová úprava dodává modelu realistický vzhled, a to třeba díky vytvořeným efektům rzi, prachu nebo bláta. Oblíbenou disciplínou mezi milovníky plastikových modelů je pak lepení výjevů z historie, nejčastěji z bitevního pole. Vedle tanků a další bojové techniky v nich nechybí vojáci, okolní krajina či zdevastované stavby.

Zajímavost: Prvním československým plastikovým modelem byla zmenšenina letadla.

PxHere.com

Železniční modelářství

Železniční modelářství je staré jako lokomotiva sama. Vždyť první lokomotivy se vyvíjely právě jako funkční modely, na kterých si mohli železniční konstruktéři ověřit funkčnost a doladit detaily využití parního stroje na kolejích. Železniční modelářství jakožto hobby má kořeny v Anglii, odkud se pak tento koníček rozšířil do celého světa. Modely se dnes staví digitální či analogové. Digitální modely jsou vybaveny dekodéry, které umožňují dálkové ovládání lokomotiv, závor a dalších prvků na železnici. Zkušenější modeláři se znalostmi elektrotechniky si digitální dekodér dokonce vyrábějí sami. Analogové modely jsou pak určeny hlavně dětem.

Modelářství jako koníček v útlém věku vede k trpělivosti, zručnosti a navíc rozvíjí strategické myšlení. Často se z něj přitom stává vášeň na celý život. Téměř v každém českém městě najdete alespoň jeden spolek nadšenců do lepení modelů. Scházejí se v něm všechny generace, od nadšených začátečníků až po zkušené mistry v tomto oboru, kteří mají na kontě stovky slepených modelů.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...