Které poštovní známky jsou v Česku nejvzácnější?

Mnohé filatelistické poklady vznikly nejen chybou tisku, ale také třeba v důsledku politického převratu nebo změny prezidenta. Nahlédněte s námi pod pokličku české filatelie a zjistěte, které české známky jsou ty nejvzácnější.

Vzácné české známky a jejich příběhy

Sběratelské rarity s sebou často nesou zajímavý příběh. A nejinak tomu je i v případě českých známek. Vzácnost známky většinou určuje její stáří a opotřebení, vůbec nejcennější pak bývají ty, které jsou nějakým způsobem výjimečné. Ať už svou historií, nebo chybným tiskem.

Chybotisk 50/50

Známka s označením chybotisk 50/50 patří ve světě filatelie ke známým českým vzácnostem. A jak už její název napovídá, vznikla neúmyslnou chybou. Za časů první republiky zbylo na hlavní poště několik stovek známek na dopis v hodnotě 20 a 150 haléřů ze série Osvobozená republika. A protože pro ně v oběhu již nebylo uplatnění, poštovní úředníci rozhodli, že je využijí jako známky doplatní a nechají na ně přetisknout heslo „Doplatit 50“. Jenže v tiskárně se k vybraným archům omylem přimotal i ten se známkami s hodnotou 50 haléřů. A nejcennější český chybotisk byl na světě.

Heydrichův aršík

Konec německé okupace v květnu 1945 přinesl českým zemím nejen svobodu, ale také jednu filatelistickou raritu. K prvnímu výročí úmrtí říšského protektora Heydricha v roce 1943 se vytisklo 1000 aršíků známek s jeho podobiznou, z většiny přitom posloužily k rozeslání pozvánek na vzpomínkovou akci na Pražském hradě, jíž se účastnil i Adolf Hitler. Lidé, kteří se události zúčastnili, pak záhy po osvobození Československa pozvánky i se známkami ničili, a to z obavy, že by je vlastnictví této známky usvědčilo ze sympatizování s fašismem. Aršíků s Heydrichem se kvůli tomu zachoval jen zlomek a ve sběratelských sbírkách se tak jedná o skutečnou raritu.

Známky s prezidentem Novotným

Vydávání známek s podobiznou hlavy státu je v českých zemích tradicí od vzniku první republiky. A tyto známky se tiskly i za prezidenta Antonína Novotného, který byl ve funkci i v pro Československo osudovém roce 1968. Shodou okolností se nová série prezidentských známek schvalovala v době, kdy byl prezident Novotný odvolán z funkce. Všechny vytištěné archy byly zničeny. Zachovat se podařilo pouze jeden jediný. Ten, který měl u sebe pan prezident. Cena této rarity se dnes pohybuje v řádech milionů korun, její majitel však není veřejnosti známý.

Unsplash.com

Nejdražší česká známka

Svatý grál českých filatelistů je rakouského původu, má světle zelenou barvu a vytištěn je na žilkovaném papíře. Tu nejdražší českou známku z ní dělá převrácený přetisk „Pošta československá 1919“. Známka vznikla krátce po vzniku samostatné republiky, kdy na našem území stále ještě platily známky vydané habsburskou monarchií a první československé se teprve tiskly. Proto byly po únoru 1919 všechny rakousko-uherské známky přetištěny heslem „Pošta československá 1919“. U jednoho archu známek byl však přetisk převráceně. Dochovat se podařilo pouze jednu jedinou známku s touto raritou, která se naposledy vydražila za astronomických 7,8 milionů korun.

Investice i čirá radost

Víte, že sbírání známek patří mezi nejstarší koníčky lidstva? Někteří filatelisté je mají pro potěšení, pro jiné představují výhodný a bezpečný způsob investice. Že i vy toužíte po vlastní sbírce? Začněte třeba na Aukro.cz, kde aukce některých známek začínají už na 1 Kč.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (5 hlasů, průměr: 4,20 z celkem 5 hlasů)
Loading...