Jak vybrat šperk aneb Pár rad nejen pro muže

Hledáte ideální dárek pro každou příležitost? Vánoce, výročí, promoce nebo narozeniny, se správně zvoleným šperkem chybu neuděláte. Vybrat ten pravý, který bude obdarované slušet a udělá radost, může dát opravdu zabrat. A to nejen mužům, kteří se v nepřeberném množství a typů šperků mohou ztrácet, ale i ženám, které chtějí šperk pro sebe nebo svou kamarádku. Pojďte se s námi podívat na pár tipů, se kterými výběr šperku bude jednodušší.

Všimněte si, jaké šperky nosí 

V první řadě, řekněme tip číslo jedna, je pozorně si prohlédnout, jaké šperky žena běžně nosí, a jaké naopak ne. V případě, že vidíte, že každý den a ráda střídá náušnice, je jasné, že nový pár by ji jistě potěšil. Většina žen má své šperky rozdělené právě na ty, které střídá a na ty, které téměř nesundává. Takové klenoty mají pro většinu žen i emocionální význam, proto se nesnažte je nahradit. Doporučujeme tedy volit šperky z kategorie těch, které střídá. Náramek, prsten nebo náušnice. S čím jistě nešlápnete vedle je šperk zdobený diamantem. Protože jak řekla Marylin Monroe: “Nejlepším přítelem žen jsou diamanty”.

Barva kovu je zásadní 

Druhým důležitým parametrem je barva kovu. Pokud máte to štěstí, že žena, pro kterou šperk vybíráte nosí jak bílé, tak žluté zlato, hlavu si s tím tolik trápit nemusíte. Můžete zvolit obě varianty, anebo zajímavý kompromis, a to šperk z kombinovaného zlata. Valná většina žen ale preferuje jedno nebo druhé. Navíc nemusí jít čistě jen o estetickou stránku věci, protože spousta lidí má na zlato alergii. V takovém případě můžete sáhnout po platinových špercích, stříbrných nebo špercích z chirurgické oceli

Jak zjistit správnou velikost? 

Dostáváme se k jedné z nejtěžších disciplín při výběru šperku, a to je správná velikost. V případě, že chcete koupit náušnice nebo náhrdelník, tento problém vám odpadá. Pokud ale chcete koupit náramek nebo prsten, například zásnubní, budete muset podniknout tajnou výpravu do její šperkovnice. Náramek můžete jednoduše změřit krejčovským metrem, u prstenu zvolte metodu zkoušení. Prsten, který víte, že nosí na prsteníčku, si nasaďte na svůj malíček a zapamatujte, jak vám padl. Stejnou metodu pak praktikujte v klenotnictví. Můžete vzít i provázek a šikovně ním změřit vnitřní obvod prstenu. Pokud ale víte, že nemáte šanci velikost změřit, jděte do risku, velikost prstenů se totiž z 90 % dá následně upravit

Moderní versus starožitný šperk 

Toť otázka! Nejdůležitější je zamyslet se nad stylem a vkusem ženy, pro kterou šperk vybíráte. Pokud víte, že miluje minimalismus a jednoduchost, sáhněte po špercích od moderních šperkařských značek. Pokud víte, že propadla kráse náramku Pandora, můžete ji přikoupit nový korálek. Jestliže ale chcete zvolit trošku netradiční šperk, doporučujeme volit právě ty starožitné. Starožitné šperky v sobě nesou krásu, historii a tradici. Vypráví nám příběh a prošly vkusem generací žen. Skvělým tipem jsou například šperky s českými granáty. Říká se, že takový granátový šperk by měla mít ve šperkovnici každá Češka.

Se šperkem zdobeným diamantem chybu neuděláte

Originalitě se meze nekladou – nechte šperk vyrobit 

Vybíráte, vybíráte, ale pořád to není ono? Žádný šperk vám nepadl do oka? Nezoufejte! Na Aukru totiž najdete celou řadu krásných šperkových kamenů. Stačí najít minerál nebo drahokam, který má dotyčná ráda, hodí se k barvě jejích vlasů anebo o kterém zkrátka dlouhodobě sní, a nechat vyrobit šperk přímo na zakázku. Zlatníkovi řeknete svou představu a voilà originální šperk, který nemá nikdo jiný, je na světě. Jak jsme si již řekli, diamantem neurazíte žádnou ženu, ale na výběr máte opravdu nespočet krásných kamenů. Ženám s havraními vlasy bude zaručeně slušet kontrast světlého růženínu, výrazného ametystu nebo sytě rudý rubín. Blondýnky naopak rozzáří krása smaragdů nebo safírů.

Nechte šperk vyrobit na zakázku

A jaký šperk pro muže? 

A teď rada na závěr pro všechny, kteří by rádi nějakým šperkem obdarovali svého manžela, tatínka, syna nebo třeba dědečka. Ideálním šperkem pro muže jsou jednoznačně hodinky. Náramkové, ale například i kapesní, takzvané cibule, které určitě potěší každého milovníka historie a klasického stylu. Dalším hezkým a osobním dárkem můžou být manžetové knoflíčky, do kterých necháte vyrýt monogram obdarovaného.

Ideální šperk pro muže – manžetové knoflíčky s jeho monogramem
1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...