Jak vybírat starožitné obrazy?

Nakupování starožitností online je v posledních letech stále více oblíbenější. Jenže čím se při pohledu na fotografie obrazů na aukčních portálech a online bazarech řídit, abyste si nakonec domů nepořídili falzifikát nebo předraženou reprodukci? Přečtěte si, na co se při nákupu umění online zaměřit i čeho se vyvarovat.

Umění je jako láska na první pohled

Mnoho sběratelů slavných obrazů vám řekne, že sbírání umění je jako láska na první pohled. Jakmile spatříte mezi obrazy v aukci takový, který ve vás rezonuje a vy pocítíte nutkání dozvědět se o něm více, pak je to ten pravý. Že už jeden takový obraz v hledáčku máte, ale nevíte, jak a kde začít? Tato příručka pro začátečníky vám představí všechny nezbytné kroky, které byste měli před samotným nákupem obrazu podniknout.

Nastavte si parametry

Požehnáním a zároveň nevýhodou nakupování online je nekonečný výběr. Na internetu najdete mnohem více starožitných obrazů než v jakékoliv galerii nebo antiku na světě. Při výběru starožitných obrazů je důležité hned od začátku vědět, jaký kousek do sbírky hledáte a kolik jste do něj ochotni investovat. Například Aukro umožňuje obrazy vyhledávat jednoduše pomocí vybraných filtrů, které vám výběr zúží dle vašich preferencí – ať už hledáte obrazy na plátně, reprodukce nebo umění do 10 000 korun.

Ověřte důvěryhodnost prodejce

Prvním a naprosto nezbytným krokem je vybrat si pro nákup umění důvěryhodnou platformu a prodejce. Například na Aukru najdete v kartě každého prodejce hodnocení, které mu udělili předchozí kupující.  Mimo jiné zde najdete také program Aukro+, pod jehož záštitou mohou obchodovat pouze garantovaní prodejci.

Posviťte si na detail

Při nákupu starožitných obrazů online sice nemáte možnost vidět dílo na vlastní oči, přesto ho vždy důkladně prozkoumejte. Pokud inzerát postrádá detailní fotografie obrazu, nezdráhejte se o ně prodejce požádat. Ideální je mít k dispozici detail plátna, podpis umělce a zadní stranu obrazu pro ověření pravosti díla. V případě dražších kousků pak není na škodu požádat o radu někoho ze sběratelských kruhů nebo využít online poradny.

Ptejte se

Nákup uměleckého díla není jako nákup domácího spotřebiče. Každý starožitný obraz je jedinečné dílo, pokud vám v přiložených informacích cokoliv chybí, ptejte se. Důvěryhodný prodejce vám všechny dotazy ochotně zodpoví, stejně jako zajistí maximálně bezpečný způsob přepravy obrazu, aby nedošlo k jeho poškození.

Autenticita obrazu

Každý solidní prodejce vám k obrazu dodá také certifikát pravosti. Tento dokument je v mnoha případech stejně důležitý jako dílo samotné. Certifikát pravosti uvádí jméno malíře, datum vytvoření uměleckého díla, původ a velikost obrazu nebo také podpis umělce. Funguje v podstatě jako „razítko“, které dokazuje pravost obrazu.

Nakupování obrazů online není koneckonců nic obtížného. Tak na co čekáte? Je nejvyšší čas zvážit založení vlastní sbírky – Aukro má v nabídce obrazy, jejichž aukce začínají třeba i na 1 Kč.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,75 z celkem 5 hlasů)
Loading...