Filatelie: Jak poznat vzácnou poštovní známku a vytvořit cennou sbírku?

Asi v každé rodině se najde album se známkami nadšeného filatelisty. Někteří koníček opustí s dospělostí, jiní se však známkám věnují po celý život. Jak na filatelii, aby měla sbírka opravdovou hodnotu?

Ocenění známek má svá pravidla

Možná chcete začít sami sbírat známky nebo se vám dostala do rukou sbírka po příbuzném. Hodnota sbírky závisí na mnoha faktorech, nejde jen o vzácnost poštovních známek. Pro vášnivé sběratele mají cenu i některé zdánlivě obyčejné kousky. Základem je vždy dokonalý stav.

Jak se určuje filatelistická hodnota známek?

Každou známku lze ocenit v několika rovinách. Nejprve je důležitý její aktuální stav – roztržené, zašpiněné či poničené známky bez zoubků nebývají pro sběratelství vhodné. Například ztráta jediného zoubku může představovat snížení hodnoty známky až o 95 %. Výjimkou jsou velmi ceněné historické známky, u kterých jsou sběratelé ochotni leccos prominout. Takových kousků je však jen pár a většinou jsou dobře známé.

TIP: Přečtěte si více zajímavostí ze světa filatelie v našem článku o nejvzácnějších světových známkách.

Podle opotřebení pak lze známky rozdělit do několika kategorií:

  1. kategorie s označením ** – nejcennější kategorie známek bez poškození a bez poštovního razítka (nepoškozené zoubkování, originální lep a nezničený obraz),
  2. kategorie s označením * – známky s poškozeným lepem, které byly např. nalepeny do sběratelského alba (starší způsob uchovávání sbírky),
  3. kategorie s označením ☉ – známky používané k poštovním účelům, záleží přitom na délce období platnosti (čím je kratší, tím je cena vyšší).

Můžete také objevit celé obálky s nalepenou známkou (označují se jako celistvosti, spadají do kategorie ☉, jejich cena může být vyšší než u samostatných známek kategorií * a **). Úřední obálky, korespondenční lístky a formuláře s razítkovou známkou se pak nazývají celiny – i jejich hodnota může být zajímavá.

Foto: NOAA, Unsplash

Další faktory určující hodnotu známky

Samotný stav známky ale není vše. Dalším důležitým faktorem při určování její hodnoty je vzácnost, tedy objem zachovaných kusů z edice. Čím méně známek se zachovalo, tím více budou ceněné. Absolutně nejcennější jsou rarity s tiskovou chybou či obzvláště silným příběhem.

Existují filatelistické katalogy, ve kterých je každý typ známky popsán a je u něj uvedena orientační odhadní cena. V některých případech může být cena za odkup nižší, nebo naopak vyšší, záleží na momentální nabídce a poptávce vášnivých sběratelů.

Cennost lze odhadnout i podle stáří známky – ty vytištěné po roce 1945 nemívají valnou hodnotu, protože je vlastní většina sběratelů a je jich na trhu dostatek.

Hodnotu má jen správně vedená sbírka

Kromě samotné známky lze prodat (i koupit) také celé sbírky, většinou z pozůstalosti (spoustu nabídek najdete třeba v kategorii sbírek filatelie na Aukro.cz). Filatelistická sbírka by však určitě neměla mít podobu krabice od bot nebo nepřehledných obálek. Vedle sběratelského alba na známky by si měl každý filatelista vést i podrobný katalog všech svých sbírkových předmětů. Díky katalogizaci je sbírka přehlednější a snadněji se v ní orientuje, výhodou je i při prodeji známek.

Foto: Christian Lue, Unsplash

V katalogu by měl mít každý předmět vystaven „občanský průkaz“. Na listu předmětu by pak měla být fotografie, způsob a datum získání, známá historie včetně předešlých majitelů, popis všech vad a případně i další informace. Kromě přehlednosti poskytuje katalog i kvalitní podklady pro pojištění sbírky. V případě krádeže tak lze jednoznačně doložit vlastnictví, a pokud se známka opět někde objeví, lze ji snáze identifikovat a navrátit majiteli.

Filatelisté se také často zaměřují na určité období, motiv, země nebo geografické celky. Takové ucelené sbírky pak mohou mít vyšší hodnotu než samostatně prodávané známky.

Pomohou vám sběratelé i profesionální odhadci

Určit bez zkušeností hodnotu známek nebo celé sbírky je téměř nemožné. Pokud se ve filatelii nevyznáte, navštivte zkušeného filatelistu nebo sběratelskou burzu. Sběratelé vám pomohou s odhadem i případným prodejem známek filatelistům. Známky můžete prodat také přes internet, třeba v aukci na Aukro.cz.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (10 hlasů, průměr: 4,30 z celkem 5 hlasů)
Loading...