Aukce nemovitosti. Ano, či ne?

V druhé půlce února jsme u nás spustili novou službu Aukro reality. Cílem této služby je nabídnout bezpečný prodej nemovitostí v nově modernizovaném systému aukcí, které jsou férové, transparentní a mohou vám přinést zajímavý zisk. A jak to celé funguje? Na to se teď spolu podíváme.

Férovost aukcí a emoce s nimi spojené

Aukce nemovitostí a jejich principy

Aukce nemovitosti je moderní a férový způsob určení její tržní ceny. Situace na trhu spojená s nedostatkem zajímavých nemovitostí a pozemků realitních kanceláří k této formě prodeje přímo vybízí. Aukce se tak stala férovým způsobem, jak zajistit prodávajícímu výhodnou cenu, kdy všichni účastníci aukce mají o prodeji stejné informace, nikdo není upřednostněn, aukce má jasná, strukturovaná pravidla a výsledná cena je ta, kterou chtějí kupující zaplatit. Díky tomu je celý proces transparentní, přihazované částky jsou viditelné v aktuálním čase a jsou dohledatelné i v historii přihazování. Online aukce nemovitosti je moderní způsob prodeje, který se ale týká jen omezené části nemovitostí. Zejména těch, u kterých se očekává velký zájem kupujících anebo je obtížné stanovit skutečnou tržní cenu.

Cena nemovitosti aneb Jak se určuje tržní cena

Zaznívají názory, že volba aukce jako prodejního modelu nemovitosti může být výsledkem neerudovanosti makléře, protože neumí správně stanovit optimální očekávanou cenu v daném čase. V dnešní době však existuje řada nástrojů, které za pomoci různých algoritmů cenu nemovitosti nacení víceméně přesně, datově si pomáhají z historie prodejů v okolí prodávané nemovitosti (cenových map), z dat z katastru nemovitostí a také zkušeností makléře. Jsou ale situace, kdy je určení ceny skutečně obtížné a aukce tak může pomoci spravedlivě určit cenu. Díky aukci tak prodáte nemovitost rychle (na jejím konci máte po 7–30 dnech kupce) a zájemci se o ni v rámci aukce a přihazování utkají, aby určili výslednou prodejní cenu, kterou akceptují.

Féroví makléři i provize

V Aukru si prověřujeme makléře, se kterými spolupracujeme a je pro nás klíčové, aby smluvené provize byly férové. Chceme tak očistit negativní nálepku aukcí nemovitostí, kdy některé subjekty provozující aukce požadují velmi vysokou provizi z navýšení mezi cenou vyvolávací (kterou výrazně podhodnotí) a cenou vydraženou. Dbáme o to, aby vás makléři, se kterými spolupracujeme předem seznámili s jasně stanovenou výší provize a namodelovali vám několik situací vydražené ceny, abyste přesně věděli, na čem jste a v klidu se správně rozhodli pro ideální model prodeje. Prioritou prodávajících může být někdy i rychlý prodej, třeba i v první nabídce, ale většinou je cílem prodeje co nejvyšší cena. Makléř je zároveň smluvně vázán s prodávajícím, takže podmínky spolupráce jsou jasně dané a odsouhlasené oběma stranami. Navíc se zodpovídá ze své práce a úspěšného prodeje nemovitosti a je si vědom, že je třeba odvést kvalitní a profesionální práci pro spokojenost prodávajících i kupujících, protože velmi záleží, zda jej tito příště znovu osloví či doporučí. Makléři tedy nejde pouze o provizi, ale také o reputaci.

Tlak na emoce poptávajících

Někdy slyšíme argumenty, že aukce nemovitostí budí silné emoce a že se může lehce stát, že člověk přecení své finanční možnosti a přihodí nad racionální úroveň. V Aukru je nemovitost vystavena 30 dní před spuštěním aukce. Zájemci mají čas si nemovitost prohlédnout při osobní prohlídce, na cokoliv se makléře zeptat a nemovitost si prověřit. Mají tedy dostatek času, aby si stanovili maximální možnou cenu, za kterou jsou ochotni nemovitost koupit a zároveň si promysleli, jestli je to nemovitost přesně pro ně. Během samotné 30minutové aukce už nezáleží, zda přihazují za chůze z telefonu nebo z počítače, protože si cenu předem promysleli. Pro kupující se otevírá šance koupit nemovitost, o kterou je vysoký zájem a zároveň ji koupit levněji, než je jejich maximální cena, za kterou jsou ochotni nemovitost koupit. V okamžiku, kdy případně cena dosáhne jejich maxima, jednoduše přestanou přihazovat. Naopak při standardním způsobu prodeje při více zájemcích vzniká enormní tlak na rychlé rozhodnutí, často platí, že kdo dřív přijde, ten dřív bydlí. U aukcí máte 30 dní, abyste se zapojili s chladnou hlavou. Pokud plánujete financovat nemovitost formou hypotečního úvěru, poraďte se před samotnou aukcí s finančním poradcem, abyste si ověřili, na jakou maximální cenu nemovitosti svými příjmy dosáhnete a zda se vejde do cenové mapy banky, u níž budete žádat o úvěr. Více o financování koupě nemovitosti se dozvíte v našem článku.

Prověření vážných zájemců

Účastníci aukce jsou prověřeni makléřem a podle typu nemovitosti a rozhodnutí makléře skládají či neskládají jistinu. Toto opaření zajišťuje, že se na aukci setkají skuteční zájemci s vůlí přihazovat a dodržet svůj závazek podepsat smlouvu o smlouvě budoucí a následně nemovitost koupit. Všichni přihazující jsou předem seznámeni s tím, že příhoz je projevem vůle a plynou z něho závazky. Pokud zájemce své slovo nedodrží například proto, že přecení své možnosti, nebo se rozhodl z různých důvodů úmyslně mařit aukci, pak jeho jistina propadá ve prospěch prodávajícího

Tak co myslíte, není to tak složité, že?

Další detaily naleznete na https://aukro.cz/stranka/aukro-reality-prodavajici.

Podívejte se na naši aktuální nabídku aukcí realit: https://aukro.cz/reality.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...