Nejcennější poštovní známky na světě

Ty nejcennější filatelistické kousky většinou vznikly shodou náhod či omylem. Ve sběratelských kruzích takových exemplářů koluje jen pár a jejich hodnota sahá do astronomických výšin. Během svého putování aukcemi a sběratelskými alby už ledasco zažily. Které jsou ty nejcennější na světě a jaké příběhy s sebou nesou?

Tiskové i faktické chyby na známkách jsou v očích sběratelů nesmírně cenné. Nejdražší na světě proto nejsou vzácné známky s Hitlerem ani prastaré ruské poštovní známky, ale obyčejné zmetky.

Jednocentová karmínová

Její nominální hodnota je sice 1 cent, naposledy však byla Jednocentová karmínová v roce 2014 vydražena za neuvěřitelných 9,5 milionu dolarů. Má tvar osmihranu, je potištěna sytě karmínovou barvou a zdobí ji latinský nápis „Damus Petimus Que Vicissim“ neboli „Dáváme a doufáme v návrat“. Tato filatelistická rarita přitom vznikla z nouze. Když se v roce 1856 v tehdejší Britské Guyaně zpozdila dodávka známek, místní pošta musela narychlo vyrobit několik archů náhradních známek v nedaleké tiskárně novin.

Do rukou sběratelů se o pár let později dostaly už jen dva exempláře z této edice. V roce 1922 pak obě Jednocentové karmínové protřele koupil sběratel Arthur Hind a rozhodl se jejich hodnotu zdvojnásobit. Jak? Jednu z nich prostě spálil a stal se tak majitelem jediné Jednocentové karmínové na světě.

PxFuel.com

Tříšilinková žlutá

Tříšilinková žlutá je dnes takovým svatým grálem mezi sběrateli. A jak už to ve světě vzácných známek bývá, vznikla neúmyslnou chybou švédského tiskaře, který z nepozornosti zaměnil v tiskárně zelenou barvu se žlutou. Na chybném listu bylo sice celkem 100 známek, rarita však unikla pozornosti sběratelů a dochoval se tak pouze jediný exemplář. Vůbec prvním majitelem tohoto pokladu byl školák, který žlutý chybotisk objevil v roce 1885 ve starém štosu babiččiných dopisů. Chlapec pak známku před Vánocemi prodal stockholmskému obchodníkovi a od té chvíle se Tříšilinková žlutá stala předmětem krádeží, padělků i spekulací. Dnes hodnota známky Tříšilinkové žluté přesahuje 72 milionů korun, což z ní dělá nejdražší evropskou známku vůbec.

Obrácená Jenny

Obrácená Jenny z roku 1918 patří k těm nejdražším na světě. Na známce je vzhůru nohama natištěn americký dvouplošník Curtiss JN-4, přezdívaný Jenny. Tato filatelistická vzácnost vznikla samozřejmě úplnou náhodou. Při tisku pravděpodobně došlo k nesprávnému nastavení, takže se letadlo tisklo obráceně. Většina chybotisků skončila v koši, jeden arch se sto kusy této známky se však do světa filatelie přece jen dostal. Hodnota Obrácené Jenny se dnes odhaduje na více než 5 milionů dolarů, na Aukru ale začínají aukce neméně krásných známek už na 1 Kč.

Wikimedia.commons.com

Penny Black

Vůbec první nalepovací známka na světě letos oslavila 180. jubileum. Je britského původu, zdobí ji rytina královny Viktorie a nese jméno Penny Black. Navzdory svému půvabu byla v oběhu pouhých pár měsíců. Britové totiž záhy přišli na to, jak poštovní známky chytře recyklovat a ušetřit tak za poštovní služby. Černé poštovní razítko stačilo z kvalitního papíru odmočit v černém čaji.  Britskou poštovní službu tento fígl málem přivedl na mizinu a proto byla Penny Black velmi rychle nahrazena Penny Red.

Další ceněné unikáty

Mezi nejkrásnější a nejvzácnější klasické známky patří také Basilejská holubice – první a jediná známka vydaná švýcarským kantonem Basilej, která byla zároveň první barevně vytištěnou známkou. Další raritou je známka Z-grill z roku 1868, kterou zdobí profil amerického prezidenta Benjamina Franklina.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 4,75 z celkem 5 hlasů)
Loading...