Kompostování je IN (aneb kam s bioodpadem)

Obzvlášť teď v letních měsících si ráda pochutnávám na ovoci a zelenině, nejlépe z vlastní nebo sousedovy zahrádky. A stejně tak si užívám práci na zahradě, při které si perfektně pročistím mozek. O to lépe to funguje, když víte, že po práci bude následovat odpočinek při večerní grilovačce. Znáte to: probírají se různá témata včetně otázky „Kam s ním?“. Samozřejmě mám na mysli "kam s odpadem", který vzniká nejen při hodování, ale také při práci na zahradě.

Pravděpodobně již tuto situaci nějak řešíte. Pojďme se ale stejně podívat, jaké existují možnosti a třeba se rozhodnete pro změnu, vždyť změna je život!

kompost_studeny_klasicky

Pro klasický studený kompost se určitě najde vhodné místo u každé chalupy.

Bioodpad můžeme vyhazovat do směsného odpadu. To by ovšem byla škoda, protože jednak bychom se připravili o cenné živiny opět využitelné pro naše rostliny a pak odvoz komunálního odpadu není zadarmo. Stále mě překvapuje, kolik lidí takto s odpadem nakládá.

Od letošního roku mají obce povinnost zajistit pro své občany možnost třídění biologického odpadu. Každá obec to řeší po svém – zřízením sběrného místa nebo obecního kompostéru, pronájmem nádob na bioodpad (tzv. kompostejnerů) a zajištěním svozu apod. Někde poskytují dotace na kompostéry, takže se určitě poptejte, jaké možnosti jsou ve vaší vesnici či městě.

Mně se nejvíce zamlouvá přírodě nejbližší řešení, a to založení vlastního kompostu. Je to ideální příležitost, jak z vlastního odpadu ze zahrady a domácnosti získat cenný materiál obsahující humus, který ideálně poslouží k výživě našich okrasných i užitkových rostlin.

kompost_zahrada

Díky dostatku živin se přímo na kompostu mohou pěstovat třeba dýně.

Vyberte si ten správný kompost 

Studený kompost – to je ten klasický, který většina z nás zná ze zahrádky. Je to menší hromada materiálu, kde nemusíme příliš řešit skladbu. Nedochází zde k zahřívání materiálu a proces rozkladu hmoty trvá výrazně déle než při horkém kompostování.

Horký kompost – je o něco náročnější, pro založení budeme potřebovat větší množství materiálu a budeme si muset nastudovat vhodné složení. Poté je třeba zhruba každé čtyři dny přehazovat, takže nejen kompostu bude asi pěkně horko:). Odměnou za naší píli bude hotový kompost již přibližně za jeden měsíc.

Vermikompost – tady za nás pracují pomocnice žížaly. Vermikomposty jsou menší nádoby, které můžeme umístit i do bytu a určitě zabaví a poučí i děti. V mé bývalé práci jsme jeden takový využívali a žádné vedlejší účinky v podobě zápachu jsme nepociťovali.

Pokud jste se rozhodli pro založení vlastního kompostu, můžete se těšit na příští článek, kde si stručně povíme, jaký kompostér vybrat, a co na kompost patří a nepatří.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...