Kublanka: Kuřecí fajitas

Tento problém řeší všichni hostitelé. A foodblogeři Kublanka našli řešení. Recept je jednoduchý: rozpalte gril, nebo spíš grilovací tál, a pusťte se do konverzace. 😉

Grilování s přáteli má svá pro i proti. Výhodou je, že se potkáte s kamarády a dáte si dobré jídlo. Nevýhodou, že jako hostitel okolo hostů neustále skáčete a než všem připravíte porci, tak vám vaše vlastní zpravidla vystydne. A pak to ještě všechno musíte uklidit. S uklízením vám tedy nepomůžeme, ale snadnější recept na servírování jen tak nenajdete. Ano, klobása s chlebem je rychlejší, ale přeci jen chcete pozvat přátele na něco zajímavějšího. Mexické fajitas jsou dokonalé právě z toho důvodu, že si každý složí svoji porci sám. Trošku přípravy předem a můžete se stravovat všichni dohromady, jak hostitel, tak i hosté.

1_kureci_fajitas
Ingredience
4 kuřecí prsa bez kosti a kůže
2 žluté silnostěnné papriky
2 červené silnostěnné papriky
2 červené cibule
8 pšeničných tortill
zakysaná smetana na podávání
limetky na podávání
špek na potření grilu

Marináda
250 ml světlého piva
1 lžička sušeného oregana
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky soli
½ lžičky uzené papriky
¼ lžičky granulovaného česneku
¼ lžičky kajenského pepře

Rajčatová salsa
500 g datlových rajčat
½ červené cibule
1 červená chilli paprička
1 limetka
1 lžíce nasekaného koriandru
sůl

Guacamole
2 zralá avokáda
125 g datlových rajčat
½ bílé cibule
1 limetka
2 stroužky česneku
1 lžíce nasekaného koriandru
sůl

Postup
Ve větší uzavíratelné nádobě promícháme všechny suroviny na marinádu, přidáme kuřecí prsa a necháme marinovat v lednici minimálně 3 hodiny. Mezitím co se nám marinuje maso, připravíme si salsy.

RAJČATOVÁ SALSA
Rajčata nakrájíme na malé kousky, cibuli najemno a chilli papričku na tenké plátky. Vše dáme do mísy, přidáme nasekaný koriandr, promícháme a dochutíme limetkovou šťávou a solí.

GUACAMOLE
Avokáda oloupeme, zbavíme je pecky a nakrájíme na kostičky. Přendáme je do misky, pokapeme šťávou z 1 limetky a vidličkou je nahrubo rozmačkáme. Přidáme najemno nasekanou bílou cibuli, nasekaný koriandr a najemno nasekaný česnek.
Datlová rajčata přepůlíme a prsty vymáčkneme semínka. Rajčata nakrájíme na jemné kostičky a přidáme je k avokádu. Promícháme, dochutíme solí a necháme uležet v lednici.

Dokončení
Před grilováním kuřecí prsíčka osušíme papírovými utěrkami a necháme je ohřát na pokojovou teplotu. Cibuli a papriky nakrájíme na větší kousky, pokapeme olivovým olejem a osolíme.

Grilovací tál rozpálíme, potřeme špekem a kuřecí prsa spolu se zeleninu grilujeme dozlatova. Pokud nemáme tál, můžeme zeleninu opéct na pánvi.

Pšeničné tortilly krátce prohřejeme na grilu. Kuřecí prsa nakrájíme na tenké plátky, které balíme spolu s upečenou zeleninou do tortill a podáváme s připravenými salsami, zakysanou smetanou a klínky limetky.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...