Jak využít dekorační látky v moderním interiéru

Interiérové textilie jsou osvědčeným způsobem, jak dostat do interiéru třeba kus staré dobré Anglie. Kromě věčných romantiků, kteří litují, že se nenarodili v dobách Jane Austenové, je ocení i ti, kdo dávají přednost kombinaci starého a nového v elektických interiérech. Tady je pár nápadů, jak s originálními dekoračními látkami naložit!

Křeslo jako z románu hrdinek Jane Austenové

interierove_potahy_na_kresla_velky_vyber_na-aukru

Zdroj: Aukro.cz

textilie s orchidejemi na červené | textilie s květy ve větvích

Stará křesla nebo ušáky, které jsou takřka v každé domácnosti, není třeba ihned vyhodit před dům a běžet kupovat nové. Právě s takovými starými kousky lze zútulnit interiér. Dokonce ani starožitná dřevěná křesla nemusíte okamžitě renovovat, pokud jsou jen běžně opotřebována používáním, postačí pouze vyměnit čalounění. Vše stylové, pohodlné a účelné již zde jednou bylo a naši předkové dobře věděli, jak se pohodlně usadit a odpočívat u kávy nebo dobré knihy.

interierove_potahy_na_kresla_velky_vyber_na-aukru_2

Zdroj: Aukro.cz

bílé a červené růže | zelená s klecí a kolibříky | modré a žluté květy na šedé | růže na žluté

Navíc je daleko snazší zakoupit vhodnou textilii na čalounění než hotové nové křeslo s látkou, která by odpovídala vaší představě. Ušáky nebo židle nemusí být "oděny" do klasických silných tkaných látek určených jenom na čalounění. Tolik oblíbené květinové motivy se dnes běžně tisknou na pevné bavlněné látky nebo plátna. Vždyť i ona velká sezení, která znáte z našich starých černobílých filmů z první republiky, byla čalouněna do výrazných květinových vzorů na tenkém plátně.

Noblesní závěsy se zámeckou atmosférou

zavesy_velky_vyber_na_aukro

Zdroj: Pinterest.com , Houseandhome.com, Chinoiseriechic.net

Každé okno si zaslouží vkusnou a elegantní textilní dekoraci. Závěsy nemusí nutně kopírovat design celé místnosti, mnohdy lze celkového efektu docílit výrazným květinovým dekorem na bavlněném materiálu - florální motivy růží, pivoněk a jiných květin jsou nesmrtelné a potěší každého milovníka elegance.

Moderně zařízené místnosti jsou naopak vděčným "pracovištěm" pro silné tkané textilie nebo vzdušné hedvábné látky s jednoduchými pruhy. Nadčasovost tkaných materiálů i lehkých voálů se zde snadno uplatní. Pro ozdobná uchycení závěsů po stranách oken lze použít jak třásně, tak i úvazy ušité z úzkých pruhů látek.

secese_textilie

Zdroj: Aukro.cz

textilie se secesními motivy

Nemusíte ani okamžitě měnit garnýže, obzvláště pokud máte ještě ty klasické dřevěné "krabicové", tolik rozšířené za bývalého režimu. Takové nevzhledné "bedny" nad okny lze zakrýt stejnou látkou, kterou použijete na závěs, případně jednobarevnou textilií, jež bude korespondovat s odstínem na závěsovině.

Orientální paravan pro pocit intimity

paravan_velky_vyber_na_aukro

Zdroj: fotobanka Aukro.cz

Kdo by nechtěl mít doma příjemný pocit intimity nebo jen opticky oddělit kout v místnosti? Paraván nebo-li mobilní dělící stěna je tím nejlepším řešením. Nemusíte ihned shánět staré kusy nábytku. Stačí si vybrat nový moderní paraván, který vám tvarově vyhovuje a potáhnout jej látkou podle vašeho vkusu. Šikovné ruce tuto práci zvládnou během jednoho odpoledne i s příjemným odpočinkem na kávu.

Dobrý tip: paraván oblečte do dekorační látky i z druhé strany a můžete tak libovolně měnit design a barvy v místnosti podle aktuální nálady.

Stěnová tapetáž a další DIY nápady

textilni_dekorace_na_stenu_velky_vyber_na_aukro

Zdroj: Pinterest.com, Bhg.com, Vtwonen.nl

Dekorační látky s motivem stromů, větví, roztodivných květů a ptáků jsou velmi vhodné i pro vytvoření stěnové tapetáže. Látku libovolného rozměru lehce zafixujte na stěnu a případně olemujte ozdobnou lištou v barvě zdi.

Máte-li doma starý obrazový rám, a nehodláte-li do něj umístit zrcadlo, vyplňte jej textilií třeba s motivem růží. Mnohdy takový doplněk udělá více parády než si myslíte.

Staré dveře není třeba ihned brousit a přetírat, i zde se dá vhodně využít textilie například s figurálním motivem, každý přeci touží po nějakém tom svém originálním nápadu.

***SOUTĚŽ***

Kousek této časem prověřené romantiky teď můžete vyhrát!

Stačí se zapojit do soutěže o jeden z krásných polštářů. Podrobnosti najdete na našem FB profilu.

image

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...