Věhlasná Praga: vozy na statisíce kilometrů

Automobilová značka Praga dokázala za své nejslavnější éry přilákat mnoho příznivců. Z její výrobní linky sjížděly nejen modely aut, ale i motorky, náklaďáky, tanky nebo letadla. A společně se Škodovkou a Tatrou patřila k největším prvorepublikovým automobilkám. A u fanoušků a sběratelů veteránů si oprávněně vydobyla své místo.

Spolehlivost a elegance Pragy

Česká automobilka Praga vznikla v roce 1907. Jako první model automobilu s kompletně samostatně vyvinutou konstrukcí byl Praga Mignon. Za jejich nejluxusnější model byla označována Praga Grand, která si dokonce našla své místo ve vozovém parku prezidenta T. G. Masaryka. Praga později přišla na trh i s menšími auty jako Praga Alfa a modelem Praga Piccolo, který se ve své době stal nejúspěšnějším.

Praga Piccolo
Praga Piccolo z roku 1932

Unikáty jako Praga Piccolo se čas od času objevují i na Aukru. Model z roku 1929, po kompletní renovaci, se vydražil za úchvatných 422 188 Kč. V této aukci od 1 Kč cenu vyšponovalo 386 příhozů od 19 zájemců, což jen potvrzuje oblíbenost modelů této československé automobilky. Za stejný typ, ale z roku 1939 a určený k renovaci, se cena v aukci vyšplhala na 182 700 Kč.

I když se kompletní modely aut Praga objevují jen zřídka, náhradní díly Praga patří ke stále nabídce na Aukru. Nebojte, každý sběratel veteránů si u nás přijde na své. V kategorii Veteráni máme široký sortiment motocyklů, aut a příslušenství k veteránům různých značek.

Vojenská vétřieska

Možná ne každému jsou povědomé výše zmíněné automobily. Praga se totiž zapsala do povědomí veřejnosti spíše poválečným vojenským speciálem Praga V3S, takzvanou vétřieskou. Vyráběla se až do roku 1990 a jejich výroba byla primárně určena pro Československou armádu. A v civilní variantě ho můžeme ještě někde i dodnes vidět ve verzi s cisternou, jeřábem či jako sklápěč.

Praga V3S

Motocykly Praga

Praga se pyšní i několika nadčasovými motocykly. Mezi nejznámější patří model Praga BD 500 DOHC a Praga BC 350 OHC. I takové kousky se občas na Aukru objevují. Z těch nejzajímavějších úlovků to byl například motocykl Praga 350 OHC po kompletní rekonstrukci, který se vydražil za 515 755 Kč a model Praga BD 500 DOHC určený k renovaci vydražený za 329 300 Kč.

Praga BD 500
Praga BD 500 DOHC před renovací

Fanklub Pragovky

Je jasné, že Praga má svoji základnu fanoušků. Kdo si však nemůže dovolit mít doma originální vůz, může mít modely Praga ve zmenšené verzi klidně doma v obýváku. Na Aukru jich v kategorii Modelářství najdete desítky.

Sběratelé bankovek také jistě ocení bankovku 90 korun Praga V3S. Tato gábrišovka s motivem vojenského nákladního auta značky Praga byla vydána v emisním nákladu 800 kusů. Gábrišovky jsou všeobecně na Aukru velmi vyhledávané.

Fanoušci také jistě ocení, že v říjnu 2021 bude v kinech k vidění film s názvem Praga pana Příhody. Snímek vypráví životní příběh Emila Příhody, který se svým synem vybudoval největší sbírku aut Praga na světě.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...