Slopestyle aneb Nebeští jezdci na kolech

Užíváte si zvýšenou hladinu adrenalinu? V tom případě nesmíte chybět v sobotu 6. 8. v Ústí nad Orlicí, kde se uskuteční největší slopestyle biková událost roku ­ FFT Slopestyle 2016. Položili jsme pořadateli Michalovi Moravcovi pár otázek, které vás zasvětí do tohoto nebezpečně krásného sportu. 

Můžete nějak představit sport slopestyle? Jaké má kořeny?
Slopestyle biking se postupně vyvíjel kombinací několika disciplín. Z jedné strany sjezd na kole, kdy závodník jede z kopce dolu na čas a ze druhé jízda v městském vybetonovaném parku na různých překážkách. Spojením těchto stylů vznikl slopestyle, kde bikeři jedou na hliněných a dřevěných překážkách z kopce dolů, ale úkolem není být co nejdříve v cíli, ale předvést ty nejlepší triky. Počátky se datují do devadesátých let 20. století do Kanady.

slopestyle_vice_na_aukroblog

spustit video

V čem se liší kolo na slopestyle od toho běžného?
Na slopestyle je kolo snížené, má jeden převod, někdy pouze jednu brzdu a je celkově pevnější, aby odolalo nárazům při skocích, které dosahují rozměrů někdy až ke 20 metrům. Používají se jak kola s předním odpružením, tak celoodpružená.

Při pohledu na slopestyle určitě každého napadne, že to může být docela nebezpečný sport. Takže se nabízí otázka, jak se jezdci chrání.
Většinou záleží na velikosti skoků a obtížnosti trati, dost často také na vyspělosti a kvalitě bikera. Standardem je helma, používají se celoprstové rukavice, chrániče kolen, loktů, páteře. Profi jezdci používají většinou pouze přilby a chrániče kolen, protože je ostatní typy chráničů často omezují v pohybu, takže nemohou předvádět tak kvalitní triky.

Jak vznikla myšlenka uspořádat v Česku akci FFT Slopestyle?
Nejdřív přišla myšlenka vybudovat vlastní bike park, což se nám v roce 2007 povedlo. Následně jsme si hráli s myšlenkou uspořádat slopestyle závod, což značně umocnila moje osobní účast na největším slopestyle závodě na světě Crankworx v Kanadě v létě 2008, takže jsme na podzim téhož roku uspořádali první ročník FFT Slopestyle akce.

Jaký bude program akce FFT Slopestyle 2016?
V pátek 5. srpna se v 18 hodin pojede pumptrack contest pro veřejnost, kde může kdokoliv poměřit síly s profesionály na malé trati, kde je zakázáno šlapat, takže se biker pohybuje pouze pumpováním svého těla. V sobotu dopoledne je trénink a od 13 hodin vypukne hlavní program, startujeme kvalifikací a od 15 hodin se představí ti nejlepší ve finále. Celou akci uzavřeme okolo 17. hodiny soutěží o nejlepší trik. Diváci se mohou těšit na soutěže o věcné ceny, taneční vystoupení skupiny TS Flow. Celá akce je ve westernovém stylu, takže to bude hodně divoké!

 AUKRO_cover

Je slopestyle pro každého? Jaké jsou třeba ideální předpoklady jezdců?
Je to velice náročný a hezký sport i pro diváky, který bohužel v Čechách nemá takovou základnu a oblibu mezi lidmi jako třeba v Kanadě. Pro každého určitě není. Je potřeba mít obrovskou odvahu, výtečnou orientaci ve vzduchu a odtrénováno stovky dní na trampolínách, v molitanu, tréninkových skocích a podobně. Ideální předpoklad mají spíš menší jezdci, kteří se na malé kolo lépe poskládají, ale mezi slopestyle bikery jsou i velice vysocí jedinci.

Vy osobně jste někdy slopestyle zkoušel?
Když jsme s bike parkem začínali, tak jsem si několik menších překážek skočil, ale osobně se věnuji spíš té organizační stránce akce. Ve volném čase jezdím s kamarády spís freeride disciplínu na kolech, kde se jezdí z kopce dolu a také s překážkami, ale nelítá se tolik ve vzduchu a nemusí človek lítat hlavou dolu. Jezdím jen pro zábavu, odreagování a adrenalin.

Úvodní foto: Ales Bílý, fotograf

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...