První pomoc, když udeří vedra

Tropická vedra, která poslední roky zažíváme, se vtírají i do našich domovů. Způsobují únavu, bolest hlavy nebo malátnost. Jaká teplota je pro tělo optimální a jak ji doma udržet?

Ideální teplota se liší místnost od místnosti

Ložnice: Místnost, kde spíme, by měla být nejchladnější z celého bytu. Ideální teplota v ložnici se pohybuje mezi 17 a 19 °C. Důležitý je i čerstvý vzduch. Díky němu se ráno probudíte svěží a odpočatí.

Dětský pokoj: Miminko většinu dne spí. Vhodná denní teplota v místnosti je 22 stupňů Celsia, noční kolem 18. Časem můžete přejít na teplotu 22–23 °C po celý den. Ale pozor – příliš velké vedro snižuje obranyschopnost dítěte. Správně nastavenou teplotou tak předejdete častým nachlazením.

Pracovna: Maximální pracovní výkon podáváme při 20–22 °C. Při vyšších teplotách se rozšiřují cévy, začíná se nám chtít spát a práce je to poslední, na co myslíme. Výkonnost klesá až o neuvěřitelných 50 %.

Obývací pokoj: V obýváku se scházíme s rodinou, hostíme návštěvy, sledujeme televizi nebo jen tak relaxujeme. Při těchto činnostech většinou sedíme a moc se nehýbáme. Teplotu můžete nastavit až na 24 °C.

V horku hrozí únava i srdeční obtíže

Letní vedra nejsou jen nepříjemná, ale nesou s sebou i zdravotní rizika. Organismus se horkem vyčerpává. Hrozí dehydratace, zvýšené pocení, bolesti hlavy, malátnost, pocity na zvracení/zvracení, nesoustředěnost, bušení srdce a další související trable, které by se do jednoho článku ani nevešly.

4 osvědčené způsoby, jak doma udržet příjemnou teplotu

1. Pravidelné větrání
Vyvětrejte hned po ránu, kdy venku panují příjemné teploty. Okna na chvíli otevřete i po dešti a večer před ulehnutím. Během dne, kdy slunce žhne a teploty přesahují 30 stupňů, pokušení větrat odolejte.

2. Větrák
Funguje jako první pomoc. Snižuje však teplotu pouze pocitově, tím, že víří vzduch v místnosti. Nikdy neseďte příliš blízko - koledovali byste si o nachlazení. Pokud jste vy nebo někdo jiný z rodiny alergik, na větrák zapomeňte. Rozvíří totiž všechen prach i pylové částečky.

3. Klimatizace
Po moderní klimatizaci do bytu a domu sahá každý rok více lidí. Nejenže udržují optimální teplotu, ale zajistí i ideální vlhkost vzduchu. Navíc ho pročistí od alergenů. Vzduch díky ní pořád cirkuluje, takže nemusíte tolik větrat.

4. Rolety a žaluzie
Nejlepší službu prokážou plně zatmívací rolety, které nepropustí téměř žádné sluneční paprsky. Venkovní žaluzie je zase odrážejí pryč od domu. Tím snižují teplotu v interiéru i o několik stupňů Celsia.

Nejlepší řešení představuje kombinace kvalitního stínění s dobrou domácí klimatizací. Čerstvý vzduch je ale přece jen nenahraditelný. Nezapomeňte čas od času vyvětrat.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 3,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...