Opravy auta svépomocí: Jak přilepit vnější a vnitřní zpětné zrcátko?

Vnější i vnitřní zpětná zrcátka jsou v autě sice připevněna vysoce kvalitním lepidlem, i tak se ale čas od času stane, že se odlepí. Příčinou může být jakýkoliv náraz, vibrace při jízdě po neupravené vozovce nebo působení ostrých slunečních paprsků. Roli tady hrají především vnější vlivy, kterým se při každodenní jízdě autem nevyhnete. Oprava zpětného zrcátka naštěstí není nic složitého. Sestává jen z několika jednoduchých kroků a s trochou šikovnosti tak ušetříte peníze i čas strávený v servisu.

Na přilepení zrcátka do rámu se používají univerzální dvousložková lepidla, která umí pevně přichytit jak plast, tak zrcadlo. Další variantou je speciální automobilové lepidlo pro lepení autoskel, zrcátek a tvrdých plastů. V obou případech se ale při nákupu ujistěte, že je lepidlo vhodné i pro venkovní použití a je tedy odolné vůči vysokým teplotním rozdílům i povětrnostním vlivům.

Unsplash.com

Jak přilepit zpětné zrcátko v autě krok za krokem

Pokud chcete zpětné zrcátko vyměnit komplet, pořiďte si speciální sadu pro lepení zpětného zrcátka, čistidlo na okna, jemný hadřík z mikrovlákna a žiletku.

Ze všeho nejdříve odstraňte z čelního okna zbytky lepidla. Pokud některé kousky drží na skle jako přikované, vezměte si na pomoc žiletku a lepidlo seškrábejte, a to vždy směrem od sebe. Sklo pak pečlivě umyjte čistidlem na okna a stejně důkladně zbavte nečistot také držák zpětného zrcátka.

V každé sadě na lepení zpětného zrcátka najdete takzvaný aktivátor na sklo. Ten plochu dokonale odmastí a připraví ji pro nanesení lepidla. Aktivátorem ošetřete nejen sklo, ale opět také držák na zrcátko. Na jeho zadní část naneste lepidlo a vzápětí komponent ve správné poloze pevně přitlačte na sklo. Lepidlo nechte zasychat alespoň 30 minut a až poté do držáku připevněte samotné zrcátko.

Unsplash.com

Jak přilepit boční zpětné zrcátko

Výměna vnějšího zpětného zrcátka se zpravidla dříve či později nevyhne žádnému řidiči. Když se vám sklo nerozbije při běžném provozu auta, časem stejně dojde k opotřebení a poškrábání zrcadla, což zhoršuje viditelnost. Cena výměny se liší podle modelu auta i nadstandardních vlastností, jako je například ztmavení typické pro tuning zrcátka. Částky se ale většinou pohybují v řádech stokorun a výměna skla je více než snadná.

Výměna skla u vnějšího zrcátka krok za krokem

Kromě náhradního zrcátka budete potřebovat ještě rukavice a menší plochý šroubovák. Pokud je sklo popraskané, pokuste se střepy z pouzdra opatrně vyndat.

  • Poškozené zrcátko pomocí nastavovací páčky v autě vyklopte, abyste pod spodní hranu mohli zasunout šroubovák.
  • Zastrčte šroubovák pod zrcátko a snažte se uvolnit černou plastovou zdířku, která sklo drží v pouzdře.
  • Jakmile máte zrcátko odklopeno, odpojte vodiče na pravé i levé straně. Posléze je pak zapojte do nového skla a vložte zrcátko do pouzdra.
  • Nakonec zkontrolujte, že je zrcátko v pouzdře pevně uchyceno a lze nastavit úhel jeho naklopení.

Praktické nezbytnosti do auta

Vnější i vnitřní zpětné zrcátko vám může upadnout prakticky kdykoliv – v garáži, ale také uprostřed cesty na chalupu. Z hlediska bezpečnosti i dodržení silničních předpisů je nutné být na takové drobné karamboly připraven, protože za jízdu bez zpětného zrcátka vám hrozí několikatisícová pokuta. Mějte proto v autě po ruce první pomoc v podobě oboustranných lepicích štítků, kterými v případě nouze zrcátko přilepíte a bezpečně s ním dojedete do cíle.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...