Kvalita, křehkost a krása – to je český porcelán

Existuje spousta věcí, na které můžeme být jako Češi hrdí. Jednou z nich je i český porcelán, který si právem vydobyl místo na výsluní. Jak napovídá název našeho článku, “kvalita, křehkost a krása” jsou hlavními dominantami našeho porcelánu, který je vyhledávaný nejen mezi českými a slovenskými sběrateli, ale po celém světě. Porcelánové skvosty jsou navíc i cennou investicí a v neposlední řadě i pýchou světových sbírek.

Česko – porcelánová velmoc

Přestože porcelán byl objeven daleko od Evropy, v Číně, má dlouholetou historii a tradici i u nás, stejně jako například sklářství. Tajemství kvalitního porcelánu tkví nejen ve výrobním procesu, ale především ve směsi. Kaolin, křemen a živec, to jsou přísady, které dávají porcelánu život. Po vysušení se porcelánové výrobky glazují, což jim dodává lesklý povrch, který může být čistě bílý nebo mnohobarevný, v peci při teplotě nad 1300 °C. Českých porcelánek, které stojí za zmínku je hned několik. Hojný výskyt manufaktur byl a dodnes je v karlovarském a ústeckém kraji, ale i na Moravě. Milovníkům starožitností jsou jistě známá jména jako Stará role, Dubí nebo Royal Dux Bohemia. Mezi další oblíbené výrobce patří porcelánka z Klášterce nad Ohří, Thun

Porcelánové, malované talíře s bernadotte vzorem

Nejstarší porcelánka u nás – Horní Slavkov 

Úplně nejstarší porcelánkou u nás je ta v Horním Slavkově, která byla založena na konci 18. století, v roce 1792. Stejně jako většina konkurence i Horní Slavkov vyrábí figurální sošky, překrásné jídelní sady i kávové servisy a samostatné šálky s podšálky. Porcelán obecně, stejně tak ten slavkovský, bývá značený zespod předmětu pod glazurou. Značka je ukazatel pravosti a také stáří porcelánu.

Co o porcelánu prozradí "značka"?

Značka, takzvaná signatura, kterou nejčastěji najdeme, jak jsme již zmínili, vespod předmětu, nám krásně dokáže datovat daný předmět. Každá porcelánka má svou originální značku, která se ale v průběhu let může lehce měnit. Důvodem takové změny ve značení může být například změna majitele manufaktury, anebo může značku doplnit iniciála designéra či letopočet. Vyznat se ve značkách porcelánu může být obtížné, dobře ale poradí příslušná literatura.

Cibulák aneb sláva modro-bílého porcelánu

Kdo by neznal klasický modro-bílý porcelán, kterému se přezdívá cibulák. Možná ho máte spojený spíš s vaší babičkou a říkáte si, že takový vzor je už dnes trošku “staromódní”. My vás ale vyvedeme z omylu. Cibulový porcelán patří dlouhodobě k nejvyhledávanějším vzorům. Cibulákem se inspirují nejen čeští, ale i světoví designéři a moderní výrobci porcelánu. Přestože s cibulákem přišla jako první německá porcelánka v Míšni, rychle se tento vzor rozšířil i u nás, kde ho do své výroby zahrnuly snad všechny porcelánky.

Cibulový porcelán

Exkluzivní Rosenthal a Míšeň

Porcelánka Rosenthal a Míšeň sice nejsou čeští zástupci, i tak je ale zkrátka musíme zmínit. Oba tito němečtí výrobci neodmyslitelně patří ke špičkám porcelánové výroby. Jejich luxusní a nápadité, dokonale zpracované zboží je vyhledávané a velmi ceněné napříč světovým trhem se starožitnostmi. Rosenthal se hlavně v období art deca, ve 20. a 30. letech 20. století, zaměřil na nejrůznější figurky zvířat a tanečnic nebo pierotů. Oproti tomu míšeňský porcelán poznáte díky pompéznímu zpracování. Bohaté motivy květin, andělíčci, sousoší zobrazující galantní scény, to vše je pro Míšeň typické.

Jídelní a kávová souprava Rosenthal

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...