Je ten kámen pravý? Nenechte se ošálit

Narozeniny, Vánoce, zásnuby nebo výročí – to jsou ideální příležitosti, kdy naše blízké a milované můžeme obdarovat speciálním dárkem. Možná vás jako první napadl nějaký hodnotný šperk, který je současně i investicí. Prsteny, náušnice nebo třeba náhrdelník s drahými kameny, ať už moderní nebo ty starožitné, jsou nesmrtelnou klasikou na poli dárků. Takové šperky ale samozřejmě nejsou lacinou záležitostí, a proto je dobré vědět, na co se při takovém obchodu zaměřit. 

Vybíráte šperk s drahými kameny? Zaměřte se na tyto parametry

Důležitým faktorem při výběru šperku je samozřejmě líbivost, musíte si být jistí, že vám nebo obdarovanému padne, bude se líbit a bude ho rád a s láskou nosit. Ve druhé řadě se zaměřte na materiál. Drahé kameny se nejčastěji vsazují do ušlechtilých kovů, zlata nebo platiny. Každý takový šperk musí mít platný punc. Punc je malá značka, která nám udává ryzost kovu. U 14karátového zlata se setkáte s označením Au 585/1000, u 18karátového je to pak Au 750/1000. Platina je zase označena zkratkou a ryzostí Pt 950/1000. A teď se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, a to jsou kameny, kterými je vybraný šperk osázený. Ať už vás oslovila krása diamantů, nebo dáváte přednost barevným kamenům, jsou věci, kterým byste měli věnovat zvýšenou pozornost. Kvalitu a cenu kamene ovlivňuje několik parametrů, ale také třeba to, jestli byl kámen uměle dobarvovaný nebo zahřívaný. Jednoduše řečeno se řídíme čtyřmi C, které ovlivňují hodnotu a kvalitu kamene:

  • čistota (clarity),
  • barva (color),
  • brus (cut),
  • karátová váha (carat).

Případně certifikát, který vystaví gemolog nebo nejlépe GIA certifikace (Gemological Institute of America), která je celosvětově uznávaná.

Silná čtyřka aneb diamant, smaragd, safír a rubín

Drahokamů je samozřejmě víc, ale mezi ty nejvyhledávanější patří právě zmíněná čtyřka. Zelený smaragd, modrý safír, červený rubín a bezbarvý diamant, i když se můžeme setkat také s diamantem barevným. Při koupi nebo investici do přírodních kamenů pak hraje prim kvalita kamene, jeho velikost a čistota, ale to teď už dobře víte.

Je rozdíl mezi diamantem a briliantem?

Na tuto otázku, která se vám možná zdá zapeklitá a nejasná, je jednoduchá odpověď, a to taková, že rozdíl mezi diamantem a briliantem je pouhý brus. Briliant je diamant a naopak, jde akorát o to, že briliant je druh brusu, do kterého se diamant může vybrousit. Surový diamant se brousí do požadovaných brusů jako je markýza, čtvercový brus, bagetový brus nebo právě zmíněný briliantový brus, který je kulatý. Nejčastěji ho můžeme vidět například v klasických zásnubních prstenech.

Přírodní kámen vs. syntetický kámen

Ve spoustě špercích můžete narazit na imitaci drahých kamenů, sklo nebo syntetické kameny. A co je to vlastně ten syntetický kámen? Jde o kámen, který nevznikl v přírodě, ale v laboratoři. Syntetický kámen, například kubický zirkon, je nejčastěji používán jako náhrada diamantu. Svého syntetického bratra mohou mít ale více méně všechny kameny. Syntetický rubín, opál nebo třeba ametyst. U starožitných kousků se se syntetickými kameny můžeme setkat hlavně u secesních šperků. Na počátku 20. století byly totiž syntetické kameny velice populární a oblíbené. Je samozřejmě důležité rozlišovat starožitný šperk, který má přidanou hodnotu díky své historii, a šperk moderní, který je vyráběn strojově. Proto i starožitný prsten, který sice není zdoben přírodním, ale právě syntetickým kamenem může překvapit svou cenou. 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...