Jak správně jezdit na kole a neuhnat si zdravotní problémy

Rádi vyrážíte na kolo po práci nebo o víkendu, ale stává se vám, že vás bolí záda nebo zápěstí po sportovním výkonu? Pomůžeme vám, aby bolest nebyla příčinou špatného nastavení vašeho jízdního kola a vy jste cítili jen příjemný pocit po fyzickém výkonu. Dále vám prozradíme, co byste si měli vzít s sebou na kolo a které důležité vybavení vám usnadní jízdu.

Jak správně nastavit kolo?

Jízda na špatně nastaveném kole vám kromě bolestí může tuto sportovní aktivitu zošklivit úplně. Proto před jízdou zkontrolujte, že sedadlo máte ve správné výšce a vzdálenosti od řídítek. Každý člověk má individuální výšku posedu, proto při nastavení umístěte sedadlo do podpaží a sedadlo nastavte, aby se vám konce prstů dotýkaly šroubu šlapky u přehazovačky. Následně na kolo nasedněte, chodidlo na pedálu by mělo být vodorovně se zemí v nejnižší pozici a samotná noha musí být natažená, nikoliv propnutá. Nastavení řídítek je velice individuální, protože každému vyhovuje jiný posed a má jiný styl jízdy. Řídítka by měla být vzdálena od sedadla, abyste na ně dosáhli při volném položení rukou (nikoliv propnutí) a při natažení prstů jste se dotýkali brzdových pák. Dalším důležitým aspektem při jízdě je technika šlapání. Pro správné šlapání je potřeba šlapat v celém obvodu kruhu, který pedál umožní. Dále je potřeba, aby vaše kolena směřovala ve směru jízdy, s výjimkou, když chcete na chvíli zvýšit rychlost nebo vstanete ze sedla a šlapete do kopce. 

Nastavení sedadla

Jaké kolo vybrat?

Dalším důležitým aspektem pro jízdu je vybrat správný typ kola, protože na trhu naleznete spoustu druhů kol, která jsou vhodná na různý typ terénu. Horská kola využijete primárně v náročných terénech, kde se nachází kořeny stromů, velké kameny nebo hrboly a díry. Pláště těchto kol mají větší vzorek, aby vám pomohly překonat tyto překážky. Pokud jezdíte jen v mírně náročném terénu, který kombinujete s rovným povrchem, jsou ideální volbou krosová nebo gravel kola. Trekingová kola jsou skvělou volbou pro rodinné výlety, protože obvykle obsahují nosiče na batohy a brašny. Na rozdíl od krosových kol neumožňují dosáhnout takových rychlostí. V neposlední řadě naleznete silniční kola, která jsou určena pro rychlou jízdu na silnicích. Tyto kola vynikají nízkou hmotností a aerodynamičtějším posedem.

Horské kolo

Na co nezapomenout při jízdě?

Při jízdě na kole dbejte na svoji fyzickou zdatnost, abyste zvládli ujet celou trasu. Ujetou délku kilometrů zvýšíte například krátkými pauzami, pitím a drobnými svačinami, kterými mohou být například energetické gely nebo tyčinky. Nedílnou součástí pro výlet by měla být láhev s vodou nebo iontovým nápojem. Do batohu si nezapomeňte přibalit drobnou hotovost, powerbanku pro váš mobilní telefon a pláštěnku pro nenadálou změnu počasí.

Důležité vybavení na kolo

Nedílnou součástí pro jízdu na kole by mělo být kvalitnícyklistické oblečení, helma, brýle, rukavice, světla a brašna s nářadím. Cyklistické oblečení se vyrábí z funkčních materiálů, které vynikají prodyšností a vám umožní dosáhnout ještě lepších výkonů. Cyklistické helmy vás ochrání při pádu z kola a při správném upevnění na hlavě nemusí dojít k vážnějšímu poranění. Cyklistické brýle jsou ideální, pokud jedete proti slunci, fouká vítr nebo vás ochrání před nečistotami. Vy tedy budete moct nerušeně sledovat cestu nebo provoz na silnici. Cyklistické rukavice zabrání odřeninám nebo mozolům na vaší ruce při pádu z kola nebo od řídítek. Opravdu nedílnou součástí každého kola z pohledu bezpečnosti je kvalitní cyklistické osvětlení kola a tudíž i samotného cyklisty. Toto osvětlení vám za zhoršené viditelnosti osvítí cestu nebo upozorní řidiče motorových vozidel na projíždějícího cyklistu. Další součástí vybavení jsou i cyklistické počítače nebo chytré hodinky, které umí měřit vaši aktuální rychlost, ujetou vzdálenost, tepovou frekvenci a mají mnoho dalších užitečných funkcí. Při vašem výletu se vám může stát hned několik nepříjemností, jako například píchlá duše, spadlý řetěz nebo povolená lanka. Proto je potřeba vzít s sebou na výlet i brašnu se základním nářadím a lepením. Do této brašny doporučujeme vložit i náplasti pro zalepení drobných ran v případě pádu z kola. Do brašny se hodí skladná pumpička, která opětovně nafoukne zalepenou cyklistickou duši.

Oprava kola

Příslušenství ke kolům

Kromě sad na opravu kol, které mohou obsahovat náhradní duše, záplaty, ale i různé typy nářadí, můžete pořídit stojánek na kolo, který vám umožní postavit kolo během odpočinku nebo když zastavíte u občerstvení. Pro převoz kola vaším autem se vám budou hodit nosiče kol, s jejich pomocí nemusíte složitě kolo rozebírat a opětovně skládat. Naopak pro uskladnění kola využijete držáky na kola a plachty. Doporučujeme pořídit i kvalitní zámek, který může zabránit krádeži vašeho kola ve veřejné kolárně nebo na stojanu u nákupního centra či obchodu. Jestli na jízdním kole jezdíte opravdu často, je potřeba po 2000–4000 kilometrech vyměnit pláště kol. Nejdříve se opotřebují pláště zadních kol.

jízda na kole je prospěšná pro naše tělo, mysl i zdraví, tak neváhejte, pořiďte si nového kamaráda, potřebnou výbavu a vyražte za dobrodružstvím.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 4,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...