Jak opravit čelní sklo? Ne vždy je nutná výměna

Prasklé čelní sklo – patálie, se kterou se alespoň jednou setkal snad každý řidič. Přečtěte si, jak zvládnout opravu čelního skla svépomocí, na co si dát pozor a kdy je lepší jet do servisu.

Jak postupovat při rozbití čelního skla

Nejčastějším viníkem rozbitého čelního skla bývá kamínek, který odletěl od auta jedoucího před vámi. Teoreticky byste měli motoristu zastavit a sepsat s ním protokol o pojistné události, aby úhrada opravy šla z plnění v rámci jeho povinného ručení. Jenže ne vždy je jasné, od kterého auta kamínek odlétl, a také ne každý řidič vinu přizná. V praxi to tedy obvykle vypadá tak, že si výměnu čelního skla zařídí každý sám a náklady uhradí buď z pojistného plnění, nebo z vlastní kapsy. V mnoha případech lze ale prasklinu opravit, takže se vyhnete výměně celého čelního skla.

Zajímavost: Podle statistik až v 80 % případů, kdy dojde k poškození čelního okna automobilu nárazem kamínku, není nutná výměna skla.

Oprava, nebo výměna čelního skla?

Cena za opravu v servisu se většinou pohybuje v řádech několika tisíc korun, a pokud je okno navíc vyhřívané, výsledná částka může přesáhnout i 10 000 korun. Naproti tomu opravu praskliny zvládnete s trochou šikovnosti a opravnou sadou na čelní sklo sami. Navíc vás to celé vyjde na pár stokorun a zhruba půl hodiny času.

Pixabay.com

Podle zákona se však nesmí opravovat praskliny, jež jsou v zorném poli řidiče, které je definováno jako 30 cm dlouhý pás před volantem. Stejně tak není možné opravovat hvězdicové praskliny, pokud mají průměr větší než 25 mm nebo zasahují-li do okraje čelního skla.

Jak opravit čelní sklo svépomocí

K opravám drobných prasklin se používá speciální pryskyřice. Ta prasklinu na autoskle vyplní, zacelí a pak je prakticky neviditelná. Speciální sada na opravu čelního skla je k dostání už od 300 korun. Součástí balení bývá zpravidla tuba s pryskyřicí, aplikátor, samolepicí kroužek na sklo a injekční stříkačka. Sady jsou si zpravidla velmi podobné bez ohledu na cenu, ty dražší se liší pouze tím, že obsahují navíc UV lampu. K opravě čelního skla budete kromě speciální sady potřebovat už jen odlamovací nožík a špendlík nebo jehlu.

TIP: Náhradní okna, stěrače nebo sady na opravu autoskla. Na Aukro.cz najdete více než 100 000 nabídek s příslušenstvím pro opravu osobních vozidel svépomocí.

Jak opravit čelní sklo krok za krokem

Detailní postup se samozřejmě může lišit v závislosti na výrobci opravné sady, ve většině případů jde však o pár základních kroků, které zvládne s trochou šikovnosti každý. Obvykle jen stačí připevnit na čelní sklo speciální aplikátor s podstavcem, stříkačkou vysát z praskliny pod tlakem veškerý vzduch, naplnit aplikátor pryskyřicí a posléze nechat vytvrdnout na přímém slunci nebo pod UV lampou. Po odstranění zbytků pryskyřice ze skla je prasklina sotva viditelná.

Pár praktických rad na závěr

  • Než se pustíte do samotné opravy čelního skla, ze všeho nejdříve odstraňte špendlíkem z praskliny drobné úlomky skla a důkladně ji umyjte. Stačí nanést odmašťující čisticí prostředek na hadřík z mikrovlákna a jemně jím praskliny vyčistit.
  • Abyste prasklinu lépe viděli, nalepte si na vnitřní stranu poškozeného skla karton nebo nějaký jiný tmavší podklad. Samolepicí kroužek na aplikátor pak musíte nalepit na vnější stranu skla, a to tak, aby prasklina byla přesně v jeho středu.
  • Stříkačku zatlačte do hrdla podstavce co nejhlouběji a pomalu vytáhněte její píst. Stříkačka tak vytáhne z praskliny veškerý vzduch. Po několika minutách stříkačku vyndejte, znovu upevněte do podstavce a stlačte její píst, co to jde. Tím dostanete prasklinu pod tlak, díky kterému ji pryskyřice perfektně vyplní.
  • Pryskyřici nechávejte vytvrdnout vždy na přímém slunci nebo pod UV lampou. Jen tak totiž získá stejný index lomu světla, jako má sklo, a po opravě tak zůstanou jen sotva patrné stopy.

Chraňte se připojištěním

Přestože menší praskliny zvládnete opravit jednoduše sami, je vždy výhodnější mít čelní sklo připojištěno. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že se vám každé pojistné plnění promítne do následujících plateb za pojištění, proto je vždycky lepší drobné praskliny opravovat svépomocí.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...