Český granát: oblíbený šperk mnoha žen

Český granát, pyrop v barvě holubí krve, který uchvátil krále a panovníky, šperkaře i širokou veřejnost. Jeho historie sahá až do dob Keltů, avšak svou popularitu získal hlavně v době za císaře Rudolfa II. Zájem o drahé kameny, krásné šperky i církevní předměty zdobené granátem se zvýšil a do Prahy se sjížděli šperkaři a brusiči z celého Evropy. Monopol na jeho zpracování měla na počátku 18. století pouze jedna brusírna v Praze. Tím se pochopitelně zvyšovala i jeho cena a rarita.

Nejkrásnější granáty jsou právě ty české

Český granát se hojně nachází a těží v Podkrkonoší, Českém středohoří a v oblasti kolem Trutnova. V dnešní době se zrnka granátu získávají převážně povrchovou těžbou, na rozdíl od historie, kdy se zrnka získávala rýžováním z vodních toků. Český granát je exkluzivní pro svou sytou barvu a lesk. Granát se totiž těží i na jiných místech po celém světě, ale barva je daleko světlejší. A právě díky charakteristické tmavě rudé barvě jsou ty z České republiky ceněné a oblíbené nejen mezi ženami, ale i milovníky starožitných šperků a sběrateli. Právě ve šperkařství se granát využívá nejvíce, ale možná jste se setkali s pojmem “granátové sklo”. Sklářství bylo druhým odvětvím, kde granát dominoval, a to díky své odolnosti ve vysokých teplotách. Surový granát se smíchal se skelnou hmotou, a tak vznikly krásné poháry a sklenice, které byly velmi oblíbené v období Biedermeieru, i po celé 19. století.

Český granát

Starožitný granátový šperk s historií

Granátové starožitné šperky se těšily velké popularitě hlavně koncem 19. století a s nástupem secese kolem roku 1900. Protože je granát velmi tvrdý, na Mohsově stupnici tvrdosti má číslo 7,5. Ideálním kovem, do kterého se český granát zasazoval byl tombak. Tato slitina kovů (mědi a zinku) je pevná a granáty dobře udrží. Tombak může být pozlacený nebo postříbřený, ale samotné zlato i stříbro je na granáty velmi měkké, i přesto se ale v dnešní době setkáme s moderními zlatými i stříbrnými šperky, které jsou zdobeny granáty. Pokud ale hledáte šperk ověřený vkusem celou generací žen, vybírejte právě ty v kombinaci český granát + tombak, máte více méně jistotu, že jde o starožitnost.

Granátový šperk

Granáty všech možných barev

Věděli jste, že granát ale nemusí být nutně jen červený? Granát má dokonce hned několik barevných variant. Od odstínů žluté, oranžové, hnědé až po velmi vzácné odstíny zelené. Takové odrůdy jsou méně časté, ale přesto se s nimi můžeme setkat. Určení, že jde opravdu o takto zbarvený granát vám nejlépe určí gemolog na základě expertizy.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...