5 triků, jak zabránit mlžení čelního skla

Zamlžená okna umí potrápit každého řidiče, a to bez ohledu na značku či rok výroby jeho vozu. Okna se zamlžují nejčastěji během chladných dnů, někdy však může být na vině i příliš vysoká vlhkost v kabině auta. Přečtěte si tipy a triky, jak se protivného zamlžování oken zbavit.

Mlžení čelního skla zevnitř přichází s železnou pravidelností s vlhkým podzimním a zimním počasím. Obzvlášť důležité je udržovat interiér vozu co nejvíce v suchu a snížit vzdušnou vlhkost na minimum. Zvýšenou vlhkost v kabině auta může mít na svědomí nejen počasí, ale také nefunkční radiátor, látkové koberečky nebo třeba špatné těsnění.

Sprej proti mlžení oken

Jak zabránit mlžení skel auta na několik týdnů? Ošetřete vnitřní stranu skel sprejem proti mlžení oken, který seženete na každé benzínové pumpě. Další variantou jsou speciální utěrky proti mlžení, jež jsou napuštěné speciálním roztokem, který zanechá na skle ochranný film. V obou případech ale okno nejdříve pečlivě vyčistěte běžným čisticím prostředkem na skla.

Gel na holení

Nebojíte se improvizací a rádi ušetříte pár stovek korun za speciální přípravky proti mlžení oken? Takřka stejným způsobem jako sprej proti mlžení oken funguje jakýkoliv gel na holení. Důležité je nanést gel na vyčištěné sklo a následně jej papírovou utěrkou nebo suchým hadříkem pečlivě rozleštit. Takto ošetřená okna by vám měla vydržet bez mlžení až dva měsíce. A jaké jsou další babské rady? Zkuste vnitřní sklo auta ošetřit glycerínovým roztokem, rozpůlenou bramborou či jablkem.

Pohlcovače vlhkosti

Snížit vlhkost v kabině vám pomohou i pohlcovače vlhkosti – látkové sáčky naplněné vysoce absorpčním silikagelem, výrobci je přidávají k botám, elektronice a dalším výrobkům, které může vlhkost poškodit. Stejnou službu vám v autě udělá ale také rýže či kočičí podestýlka v prodyšném látkovém sáčku. Pohlcovače vlhkosti umístěte do dveřní přihrádky nebo pod sedadlo řidiče a spolujezdce.

Foto: Unsplash.com

Výměna kabinového filtru a těsnění

Ne vždy je na vině počasí. Za častým mlžením oken může být i zanesený kabinový filtr, který do kabiny propouští daleko méně vzduchu a je zdrojem plísní. Kabinové filtry navíc bývají standardně doplněné o aktivní uhlí, které kromě pachů pohlcuje rovněž přebytečnou vlhkost. Filtr je dobré měnit alespoň jednou za rok, ideálně před zimní sezónou. Výměna kabinového filtru není nic složitého, mlžení oken tím přitom výrazně omezíte.

TIP: Všechny filtry do osobních aut pořídíte i na Aukro.cz – v nabídce tam najdete sety i samostatné komponenty.

Zamlžují se vám okna opakovaně hlavně po dešti? Pak vám pravděpodobně do auta zatéká skrze opotřebované těsnění dveří. Náhradní gumové těsnicí pásky vás vyjdou na pár korun a jejich montáž se v podstatě neliší od aplikace těsnění na okna či dveře v domácnosti.

Gumové koberečky

Možná se to na první pohled nezdá, ale největší vlhkost v autě způsobují látkové koberečky. Před zimou proto vyměňte textilní koberečky za ty gumové, které mnohem rychleji schnou a přebytečnou vodu z nich můžete snadno vylít. Jestliže parkujete v garáži, nechávejte koberce uschnout mimo auto, čímž rovněž eliminujete vlhkost v kabině vozu.

Samozřejmě ve chvíli, kdy je v autě více lidí, mlžení oken žádný fígl nezabrání. Nechte ale pracovat fyziku. Rychlou a účinnou metodou je pustit ventilátory na maximum, výdechy nasměrovat na okna a současně zapnout klimatizaci. Orosená okna se během pár desítek vteřin projasní.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (4 hlasů, průměr: 3,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...