Znáte pravidla petanque?

Petanque je výborný způsob, jak strávit příjemný čas s rodinou a přáteli. U hraní petanque si můžete skvěle popovídat a zároveň je na co se dívat. A je jedno, jestli je vám 10 nebo 100 let.

Navíc sada koulí na petangue není vůbec drahá záležitost a zahrát si jej můžete téměř kdekoliv. Využijte nadcházející slunečné dny a vyzkoušejte tento elegantní francouzský sport. Je možné, že po několika partiích mu zcela propadnete.

Petangue, jak jej známe dnes, má své kořeny už ve starověku. Už staří Římané a Řekové si krátili čas házením kamenných nebo dřevěných koulí na cíl. Postupem času se tato hra dostala do Středomoří a nejvíce se uchytila ve Francii. Na jejím rozvoji se podíleli francouzští vojáci, kteří hráli “jeu de boules” s dělostřeleckými koulemi. Až na začátku 20. století byla zavedena první pravidla petanque a tato hra se rychle rozšířila do celého světa.

petanque_pravidla_najdete_na_aukroblog

Petanque na Aukru

Hraní petanque má tři varianty: tzv. triplettes (dvě družstva po třech hráčích), doublettes (dvě družstva po dvou hráčích) a tête-à-tête (jeden hráč proti jednomu). Pravidla hry jsou jednoduchá. Nejprve se hodí tzv. prasátkem, malým dřevěným míčkem, který ve hře představuje cíl. Hráči se střídají v házení kovovými koulemi, které jsou o něco málo větší než tenisový míček, takovým způsobem, aby je umístili co nejblíže prasátku (neboli cochonnet).

V pravidlech není ani zmínka o terénu, v jakém se petanque má hrát. V tom tkví právě jeho kouzlo. Hráči se musí vyrovnat se všemi nerovnostmi terénu, ať už hrají na písku, udusané hlíně, štěrku nebo na trávníku. Jako hřiště tedy poslouží jakýkoliv větší plácek. Nejen, že petanque si můžete zahrát téměř kdekoli, ale zároveň je to hra opravdu pro každého. Pro mladé i pro staré, pro holky i pro kluky. Stačí jen popadnout kufřík s koulemi a vyrazit ven hledat ten ideální plácek pro tuto pohodovou hru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...