Zlínský filmový festival oslaví autorku slavné Pipi

Zlín Film Festival je jednou z nejstarších a největších filmových přehlídek svého druhu na světě. Každý rok jeho filmový program a řada dalších doprovodných akcí přiláká do Zlína přes sto tisíc malých i velkých návštěvníků. Letošní již 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež je ještě o jeden den delší a uskuteční se od 26. května do 3. června. Jeho klíčovými tématy bude oslava 20. výročí Salonu filmových klapek, kinematografie Švýcarska a Švédska a také 110. výročí narození významné autorky Astrid Lindgrenové. Její asi nejznámější postava Pipi před lety umělecky inspirovala známého výtvarníka Petra Nikla a nyní se stala předlohou festivalového vizuálu.

Tvorbě Astrid Lindgrenové bude v rámci 57. ročníku Zlín Film Festivalu věnována speciální sekce s přesahem i do nefilmových aktivit. Ta bude zahrnovat také divadelní adaptace nebo její literární tvorbu. Švédská filmová sekce bude obsahovat na 37 celovečerních snímků pro děti a mládež.

Filmový festival se zaměří také na Švýcarsko, jeho kinematografii a kulturu. V sekci filmového programu nazvané „Vítejte ve Švýcarsku“ pojmenované podle stejnojmenného švýcarského filmu bude promítáno více než 15 celovečerních filmů a rovněž řada filmů animovaných a studentských.

Filmové projekce se uskuteční nejen na již známých místech, jako jsou sály multikina Golden Apple Cinema ve Zlatém jablku, sál na Malé scéně a pod širým nebem na Open Air Place, ale také ve zcela nových nebo staronových prostorách. V letošním roce se diváci mohou těšit i na promítání v sále auly Univerzity Tomáše Bati nebo nově ve velkém filmovém ateliéru na Kudlově. Právě sem se organizátoři rozhodli kvůli autentické atmosféře zasadit speciální sekci věnovanou snímkům od autorů projektů, kteří díky finanční podpoře z aukce klapek odstartovali svoji úspěšnou kariéru. Tu jsme zařadili do programu ve spojení s oslavami 20. výročí projektu Salonu filmových klapek.“

Kolekce jubilejního Salonu filmových klapek je rekordním svým rozsahem rekordní a tvoří ji 144 originálních děl od předních tuzemských výtvarníků, z nichž někteří se do projektu zapojují od jeho samotného začátku. Tradiční aukce se uskuteční v neděli 28. května ve festivalovém Zlíně. Stejně jako loni, se mohou zájemci zapojit do dražby také na dálku. Klapek s názvem „Andělka, co nemůže spát“ od Zuzany Honsové totiž nabídnou její organizátoři zájemcům prostřednictvím aukčního portálu Aukro. Výtěžek aukce bude stejně jako v předchozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců.

Filmoví fanoušci se stejně jako v předchozích letech mohou během festivalu těšit na bezmála 330 zajímavých snímků pro děti a mládež, evropské první filmy, animovanou tvorbu a studentské filmy a mnoho dalších v soutěžní i mimosoutěžní sekci.

Připravený bude ale také bohatý doprovodný program, který na různých místech ve Zlíně nabídne nejen řadu workshopů, odborných přednášek, divadelních představení, koncertů, výstav, interaktivních a benefičních programů, ale také řadu sportovních, společenských a dalších akcí.

Více na www.zlinfest.cz

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...