Už jste přezuli na letní?

Zima je už oficiálně za námi a 31. března končí povinnost mít na motorovém vozidle zimní pneumatiky. Většina z nás už tak začíná řešit přezutí na letní pneumatiky. Pokud mezi ně patříte i vy, připravili jsme pro vás pár legislativních informací, které byste měli znát.

Zákon

Zákon číslo 56/2001 ukládá povinnost mít na motorovém vozidle zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března a nebo, pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Pokud si tedy nejste jisti počasím, bydlíte na horách nebo v jiných studených částech naší vlasti, vyplatí se vám s přezutím ještě chvilku počkat.

Přezouváte? Myslete dopředu

Podle zákona má každé motorové vozidlo do 3 500 kg povinnost mít zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech. Zároveň je zde stanovena přesná hloubka dezénu (vzorku) zimních pneumatik, a to minimálně 4 mm. Na tuto informaci je dobré myslet i v okamžiku, kdy přezouváte na letní pneu, aby vás pak 1. listopadu nic nepřekvapilo. Pokud však jezdíte autem zřídka a nechce se vám každý rok přezouvat, můžete využít i celoroční pneumatiky.

Můžete i dojíždět

Jednou z možností, jak využít opotřebované zimní pneumatiky, je dojet je v létě. Ušetříte tak za sadu letních pneu a práci spojenou s jejich výměnou. Hloubka dezénu letních pneumatik je stanovena na minimálních 1,6 mm. Používání zimních pneumatik, které toto kritérium dodržují, není zákonem přímo zakázáno. Profesionální motoristé však úspornou variantu dojíždění zimních pneumatik nedoporučují. Jejich směs je totiž nastavena na nízké teploty a ve vysokých teplotách se může chovat nevyzpytatelně.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...