Vyzrajte na skleník

Uvažujete o koupi skleníku? Pokud máte na zahradě dostatek místa a jste ochotní do skleníku investovat volný čas i peníze, máte nakročeno ke koníčku, kterému zaručeně propadnete. Než si však skleník skutečně pořídíte, musíte udělat řadu rozhodnutí a vybrat si ten správný. Poradíme, na co byste měli myslet.

Zřejmě spadáte do některé z těchto kategorií: přestala vám chutnat předražená a planá rajčata ze supermarketu nebo jste vášnivý milovník teplomilných rostlin anebo jste si péči o zahrádku ve skleníku vybrali jako součást duševní hygieny (není nic uklidňujícího než hrabání se v hlíně, že…).

Na velikosti záleží

Ujasněte si, na co vlastně skleník potřebujete. S menším modelem (2,5 x 4 metry) si vystačíte, pokud chcete sklízet úrodu pro dvoučlennou rodinu. Jestli se o sklizeň chcete podělit, určitě investujte do něčeho většího. Pokud to se zahradničením ve skleníku myslíte vážně, nemůže se stát, že byste s větší stavbou přestřelili. Tady záleží hlavně na možnostech vaší zahrady a peněženky.

Sklo nebo polykarbonát?

I když má sklo nesporné výhody – je odolnější vůči zatížení sněhem, proto obstojí v horských oblastech, a představuje klasiku, kterou si pamatujete z dětství – čím dál víc pěstitelů dává přednost polykarbonátu. Ten zajistí skvělé tepelně izolační vlastnosti, díky kterým si můžete prodloužit pěstitelskou sezónu, je odolnější vůči mechanickému poškození (například krupobití) a také výrazně lehčí a jednodušší na montáž. Tyto skleníky nepotřebují betonovou podezívku, zpravidla však prodejci doporučují zakoupit z doplňkového příslušenství originální základnu, která podezívku nahradí a konstrukci skleníku zpevní. Ostatně polykarbonátový skleník LanitGarden byl také nejprodávanějším modelem na Aukru v roce 2014.

Konstrukce: páteř vaší úrody

Rozhodovat se budete mezi konstrukcemi kovovými, hliníkovými a plastovými. Kovové se hodí spíše pro profesionální pěstitele. Mají sice delší životnost, ale o to více času vám zabere péče o kovovou konstrukci. Koroze je holt prevít. Hliníkové konstrukce jsou pro takového to domácí zahradničení ideální. Snadno je sestavíte a na rozdíl od kovových nepotřebujete betonovou základnu. Základny (jsou buď součástí balení, nebo je dokoupíte) se kotví do země pomocí kolíků, které zajistí pevnost stavby. Navíc je díky tomu vaše dílo stabilní a můžete jej libovolně stěhovat po zahradě. Často jsou tyto konstrukce, jak už asi tušíte, doplněné právě o zmíněný polykarbonát. Třetím typem materiálů jsou skleníky plastové, které najdou uplatnění všude tam, kde s plastovou nebo hliníkovou konstrukcí nepochodíte.

Made in…

Možná budete překvapeni, jak se cena u dvou na první pohled docela podobných skleníků liší. Je to ale jako s jakýmkoliv jiným zbožím: „Made in China“ není zárukou kvality. Laciné skleníky původem z Číny nejsou pevné, polykarbonát je často nahrazen obyčejným plastem a desky se kroutí a žloutnou. Pokud chcete mít jistotu, kupujte skleník u renomovaných výrobců nebo dovozců, kteří nabízejí montážní návody v českém jazyce, záruky dosahující až 10 let a garantovaný záruční i pozáruční servis. Navíc u lepších skleníků oceníte i možnost dokoupení náhradních dílů a dalších doplňků, které vás dostanou až do zahradnického nebe.

 

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...