Vše, co potřebujete vědět o zdobení adventních věnců

Za pár dní budeme zapalovat první svíčku na adventním věnci. Zamýšlíte letos koupit hotový nebo si tento symbol Vánoc chcete vyrobit sami? Já se stejně jako předchozí roky chystám popustit uzdu své fantazii a tvořivosti. Přidáte se?

Pro inspiraci mám pár tipů, kam vyrazit pro materiál:

1. do obchodu
Barvy letošních vánoc mají být bordó, bílá, stříbrná, zlatá a měděná. Chcete-li být tedy trendy, hledejte v obchodech ozdobičky, korálky, svíčky a mašličky v těchto barvách. V kurzu je vlna, krajka a přírodní materiály.

FullSizeRender_2

S kombinací zlaté a bordó budete letošní Vánoce „in“.

2. na zahradu a do přírody:
Základem klasického adventního věnce jsou zelené větve. K nejoblíbenějším patří tyto:
- jedle – má elegantní lesklé jehlice, trvanlivé, po zaschnutí neopadávají.
- smrk – např. stříbrné kultivary smrku pichlavého (lidově nazývaného „stříbrňák“) jsou velmi líbivé, obecně však není smrk příliš vhodný pro interiérové vazby pro svoji krátkou trvanlivost. Jehlice po zaschnutí z větviček opadávají a tak je po celý advent co uklízet.
douglaska – má měkké ohebné větve, jehlice po zaschnutí neopadávají a navíc krásně voní po citrusech.
- thuje a cypřiše – existuje velké množství druhů a kultivarů s různými barevnými odstíny, od zlatavé přes smaragdově zelenou až po stříbřitě modrou. Dají se i různě kombinovat a jsou poměrně trvanlivé.
- tis– má tmavězelené jehlice, které po zaschnutí neopadávají.
- zimostráz – možná znáte tento stálezelený keř spíš pod latinským názvem Buxus. Je to oblíbená rostlina floristů pro své lesklé tmavozelené listy a dlouhou trvanlivost.

Kromě větviček se dá venku najít velké množství přírodních ozdobiček. Stačí se jen pozorně dívat okolo sebe. Můžete si třeba prodloužit cestu z práce přes park nebo udělat zábavný program na procházce s dětmi. Použít se dají např:

- plody stromů a keřů: kaštany, žaludy, šišky borovice, modřínu, cypřiše, vlašské a lískové ořechy, malá okrasná jablka, šištice olší, bukvice, šípek, hlohyně šarlatová, cesmína, nažky platanu.
- méně tradiční rostliny: suché květy hortenzií, růží, vřes, mochyně židovská, větvičky borůvčí, břečťan, suché traviny, slaměnky, tenké větvičky z břízy s jehnědy, sušené tobolky černuchy seté, makovice.
- další přírodniny: větvičky nařezané na krátké špalíčky, opracovaná borová kůra, mech.

FullSizeRender_4

Decentní věnec s vřesem a bukvicemi zútulní vaši domácnost.

FullSizeRender_1

Pestrá kombinace šišek, skořice, mochyně, hlohyně, skořice, borové kůry a černuchy seté zaujme každou návštěvu.

FullSizeRender_3

Netradičně vypadá korpus z nařezaných větviček, dozdobený větvičkami jedle a břečťanem.

3. do kuchyně
Nejen hospodyňky mohou oživit vánoční dekorace např. zdobenými nebo čistými perníčky, kousky skořice, buráky, sušenými na plátky nakrájenými pomeranči, citróny a jablky. Velkou parádu nadělají třeba hvězdičky vykrájené z pomerančové kůry, které můžeme ještě přikrášlit hřebíčkem.

FullSizeRender (29)

Dlouhé kousky skořice dodají aranžmá eleganci.

To je tak zhruba vše, co mě napadá. Pokud máte další osvědčené tipy, napište do diskuze, ráda se také nechám inspirovat. 😉

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...