Veletrh Sběratel 2019 se blíží a s ním i nová bankovka

Jen málokdo to tušil. Když se na jaře 2019 vydávala první sběratelská bankovka s motivem historických automobilů s kresbami Václava Zapadlíka, nikdo nemohl 100% říct, jak moc bude žádaná. A ona byla. A hodně. Celý náklad se rozprodal za necelé tři hodiny. A tím tenhle příběh nekončí. Brzy totiž konečně vychází další bankovka do sbírky.

Kdo dřív přišel, ten ji měl
Mezi sběrateli se během několika následujících měsíců rozpoutalo šílenství, které dokázalo vyhnat cenu bankovky až na téměř dvaceti násobek prodejní ceny, která byla 200 Kč a výjimečně padal i rekord v ceně 6 500 Kč. Přirozenou součástí tak obrovského zájmu byli i zarmoucení sběratelé, na které se během jarního veletrhu Sběratel nedostalo. U limitovaných nákladů je proti smyslu provádět dotisk a dát do oběhu další a další kusy. To by bylo nefér zejména vůči všem těm, kteří si první bankovku pořídili. Bylo rozhodnuto o provedení dotisku, ovšem s výrazným označením II. vydání.

Vyšlo celkem 1 200 kusů ve třech sériích. Žádný další dotisk nebude. Celkový náklad I. a II. vydání je 2.400 kusů a v těchto počtech se budou tisknout i další plánované série.

A když už jsme u plánovaných sérií…
Při příležitosti konání podzimního veletrhu Sběratel (6.–7. 9., PVA Expo Praha) vyjde emise B v celkovém počtu 2 400 kusů, rozdělených opět do sérií 01 až 03.

Hlavním motivem nové bankovky, tentokrát v nominální hodnotě 200 Kč, je český automobil Škoda 860 z roku 1930. Na rubové straně je vedle pražských věží portrét Václava Zapadlíka. Tento motiv již zůstane shodný pro všechny podzimní emise hodnot 200 Kč, stejně tak jako motiv pražských mostů bude shodný pro jarní emise všechny o hodnotách 100 Kč.

Bankovka je opět tištěna v tiskárně cenin a skrývá v sobě 19 ochranných prvků (stejně jako první emise a její dotisk). Obě nové bankovky bude možné pořídit osobně pouze na veletrhu Sběratel, a to ve dnech 6.–7. 9. 2019 (pouze 2 ks na osobu).

Nyní máte možnost vydražit exkluzivně bankovku ze série B02 č. 7 i na Aukru.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...