Week Journal: Podzimní úklid šatníku podle Konmari

Návodů, jak si uklidit šatník, najdete na internetu mraky. Jeden z nich pro vás vyzkoušela i fashion bloggerka Kristýna z Week Journal. Co se jí na slavné metodě líbilo, a co by naopak nedoporučila? 

Nevím, zda za to mohla kniha Marie Kondo, kterou jsem přečetla v nedávné době nebo dlouho odkládaná touha uklidit v šatníku jednou pro vždy, která pak vyvrcholila několikahodinovým šílenstvím, každopádně jsou to zřejmě pocity, které jste někdy prožili také. Neznám nikoho, kdo by byl 100% spokojený se svým šatníkem. Z úst kamarádů naopak stále slyším to stejné "mám toho moc" nebo "měla bych tam uklidit". Marie Kondo v celé knize popisuje systém, díky kterému uklidíte váš domov jednou provždy. V knize je spousta věcí, se kterými nesouhlasím, a postupně jsou v článku zmíněny. Ale i kdyby ve vás přečtení knihy vyvolalo jen sebemenší touhu po změně, tak svůj účel splnila.

4

Ve mně potřeba uklidit šatník doutnala už dlouho. Věřte, že ten správný čas začít s úklidem je kdykoliv. Nečekejte na stěhování, novou sezónu, až si koupíte novou skříň ani až dočtete zázračnou knihu, která vám radí jak uklízet. Začněte věci měnit ihned, jakmile ucítíte nespokojenost. Dlouhá léta jsem věci třídila a vyřazovala postupně, jednou za čas. Poctivě jsem nové kousky nahrávala na aukro, běhala s balíky na poštu a měla s tím spoustu starostí. Pokud na knize Marie Kondo vidím něco užitečného, je to nabytí dojmu, že uklidit celý šatník se dá najednou během pár hodin.

1

Marie Kondo radí oblečení rolovat. Já hlasuju pro komínky.

Základní poznatky, které jsem při úklidu uplatnila já:

- Nemusíte oblečení rolovat a skládat vedle sebe, pokud vám tento postup přijde nepřirozený, je to zcela v pořádku, postupujte jak je to milé vám, protože se jedná o vaši skříň. Když máte několik kusů oblečení ve stejné barvě, na ruličce opravdu nepoznáte, o jaký kus se jedná.
- Nemusíte se loučit s každým kusem oblečení a děkovat mu za službu, kterou pro Vás udělal. V duchu rychlého úklidu, byste se jen zbytečně zdržovali :).
- Naplánujte si úklid tak, abyste bezprostředně po něm, mohli vyřízené kousky i nafotit a nahrát na internetový bazar. Popřípadě rovnou vytřiďte, co dáte na charitu. Když to budete odkládat budete dělat podobnou činnost dvakrát.
- Pokud jste na sobě něco neměli rok, už si to neoblečete. Vážně, tohle je základní a nejjednodušší pravidlo.

vyrazene-obleceni

Takhle může vypadat i vaše vyřazené oblečení

Co jsem se při úklidu naučila je, že není potřeba mít šatník nacpaný k prasknutí. Ženská přirozenost, kterou je neustálá nespokojenost, nám přisuzuje to, že pocitu "nemám co na sebe" se nezbavíte, ať už máte v šatníku 50 ks nebo 300. Věřte mi, otestovala jsem to už tři dny po úklidu, když jsem se balila na cestu a nevěděla, co si sbalit. Ten pocit mi vyvolal na tváři úsměv, protože hlavní uvědomění spočívá v tom, že si nemusím kupovat něco na sebe každý týden, ani každý měsíc, aby to vedlo zase jen k dalšímu hromadění věcí. Mnohem účinnější je zamyslet se nad slow fashion, kupovat věci z kvalitních materiálů a vždy si rozmyslet, jestli daný kus opravdu potřebujete. Kvalita přitom nesouvisí s cenou. V době, když jsou secondhandy na každém rohu, máme aukro, stačí pátrat po informacích o materiálech a dlouhověkost daného kusu oblečení je pak samozřejmostí.

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...