DIY: Hra, do které zapojíte celou rodinu

Víte, po čem nejvíc touží většina dětí? Pokud tipujete, že to jsou nějaké hračky či nejnovější technologické vychytávky, tak se určitě moc nemýlíte, ale pořád je tu ještě něco, po čem obzvláště ty menší touží víc. Je to něco, co se nedá jen tak koupit.

Je to to nejdražší, co mají. Jste to totiž vy, rodiče! Touží po čase s vámi, po příležitosti si společně hrát, radovat se a blbnout, prostě něco prožít. Nepotřebují nutně, abyste jim dělali taxikáře a průvodce po různých zábavních parcích či atrakcích. Oni si bohatě vystačí „jen“ s vámi. Zejména v dnešní době, kdy zpravidla oba rodiče tvrdě pracují a ze svých zaměstnání se vracejí k večeru, je čím dál méně příležitostí strávit společně nějaký čas.

Den dětí je jako stvořený pro rodinné radovánky. 🙂 Proto pro vás mám tip na aktivitu, při které zaměstnáte všechny členy rodiny. Jak po stránce manuální a kreativní, tak po stránce pohybové. Zapojit můžete i babičku či dědu, kteří vám to rádi budou „soudcovat“ a fotit vás při činu.

????????????????????????????????????

Asi všichni znáte hru twister nebo jste o ní alespoň slyšeli. Cílem hry je vymanévrovat spoluhráče z hřiště, přičemž dlaněmi a chodidly obsazujeme barevná políčka tak, jak určuje rozhodčí za pomocí rulety či losování ale také podle našich možností a strategií. Pro ty, kdo neznají, připojuji odkaz na video v angličtině a pravidla hry v češtině zde. Hra je to skvělá nejen pro děti, ale i pro dospěláky, nicméně největší prudou na celé hře je to nestabilní, klouzající, věčně se muchlající igelitové hřiště s barevnými puntíky. No a toho my se zbavíme, protože si vytvoříme hřiště stabilní.

Máte-li zahradu či trávník, tak je to značka ideál! Pokud ne, tak se k němu se zahradou nasáčkujte a nebo prostě zajděte ven, třeba do parku a tam si svoji bojovou arénu vytvořte. Přizvěte kamarády vašich dětí, klidně i s rodiči.

Co budeme potřebovat?
- 4 druhy barev ve spreji, např. červená, modrá, žlutá, zelená (Doporučuji ty, které se dají vodou smýt. Ideální jsou takzvané ruční značkovače, kterými se označují např. venkovní kurty apod.),
- pravítko, kružítko,
- papírovou krabici (např. od bot nebo z obchodu od ovoce) do jejíhož dna vyříznete/vystřihnete díru o průměru cca 18 cm, popř. dvě vedle sebe, pokud se vejdou.

twister_šablony

Dále budeme potřebovat:
- herní hodiny/ruletu z klasické sady twister (pokud nemáte, můžete vytvořit vlastní a šablonu stáhnout třeba zde nebo si připravte list tvrdého modrého, červeného, žlutého a zeleného papíru + černý fix na losovací kartičky + čepici/krabici/nádobu, ze které budete kartičky losovat),
- minimálně 2 hráče a jednoho rozhodčího,
- a hlavně dobrou náladu!

twisterkartičky

Začneme tím nejsnadnějším. Nemáte-li herní hodiny, vyrobte si výše zmiňované kartičky. Do procesu můžete zapojit školáky, kteří kartičky naměří a nadepíšou, ti menší je můžou nastříhat. Od každé barvy budete mít 4 kartičky. Jednu s nápisem LN (levá noha), druhou s označením PN (pravá noha), třetí s nápisem LR (levá ruka), a na čtvrté bude PR (pravá ruka). Dohromady tedy 16 kartiček. Bohatě stačí čtverečky o velikosti 5 x 5cm. Rozhodčí bude losovat a na základě vytažené kartičky zahlásí patřičnou barvu a pokyn, např. „levá noha žlutá barva“.

twister herní pole

Dle uvedeného schématu herního pole nastříkáme trávník/dvorek s pomocí připravených šablon barvami ve spreji, které lze posléze vodou omýt. Uvedené rozměry jsou dle originální podložky, ale samozřejmě to můžete taky udělat jen tak „baj voko“. Důležité je, aby ta políčka byla snadno dosažitelná i pro menší děti. Máte-li děti školou povinné či odrostlejší, rozteče můžete zvětšit. Rovněž lze navýšit počet políček v každé řadě a rozšířit je i o sloupce s dalšími barvami. To je vhodné zejména v případě, že se jedné hry chce zúčastnit větší počet osob. Budete-li přidávat další barvy, nezapomeňte si pak pro ně vytvořit i kartičky.

Každopádně – i do tohoto procesu můžete zapojit děti. Když jim vyměříte, kam přesně mají umístit šablonu, budou sprejem stříkat o sto šest a ještě se možná poperou o to, kdo jakou barvou. 🙂 Je opravdu lepší vyříznout díry do krabice a ne jen na arch kartonu, protože stěny krabice vás i vaše ratolesti ochrání před případnými úniky barvy do stran.

Nemusíte za každou cenu dělat kolečka, můžete udělat i čtverečky, hvězdičky, prostě ani zde se fantazii meze nekladou. Jde jen o to, abyste se zapojili do procesu všichni a užili si následnou společnou hru, kterou můžete spojit s posezením u ohníčku, grilu či na pikniku. Vaše děti budou na takový den vzpomínat mnohem déle a intenzivněji než na nějakou pěkně zabalenou hračku. 🙂

Tak šup pro spreje, ať to do prvního června stihnete!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z celkem 5 hlasů)
Loading...