Tipy na výlety, které nezruinují váš rozpočet

Co budeme dělat o víkendu? Pojedeme na výlet? To je každotýdenní otázka našich dětí. Jsme samozřejmě rádi, že nemáme doma malé pecivály, ale buďme upřímní, občas ty výlety trochu lezou do peněz ...

Zrovna před nedávnem jsem četla článek o tom, že české rodiny přestávají jezdit na výlety a raději tráví čas doma. U části z nich hraje roli pohodlnost. Proč by někam chodili, když se můžou doma plácnout k televizi nebo k počítači, ti šťastnější se třeba rozvalí u bazénu … Ale pak je tu druhá část lidí, kteří by rádi na výlety vyrazili, jen na to prostě nemají.

Výlet ale nemusí do vaší peněženky udělat díru. Dá se podniknout i spousta věcí, které nestojí nic, nebo málo, chce to jen chuť hýbat se a něco zažít. Pravda, ne vždy to pro děti bude tak atraktivní jako odpoledne strávené v akvaparku, ale když si tyhle „lepší“ cíle necháte na výjimečné příležitosti párkrát do roka, můžete uskutečnit i skromnější výlety ze kterých budete mít radost vy i vaše ratolesti.

Varianta za 0 Kč

tipy_na_vylet_aukroblog

Začneme u výletů, které nestojí nic. Ano, i takové jsou! Stačí na ně boty a něco na sebe. Jste si jistí, že dostatečně znáte okolí vašeho bydliště? Opravdu už jste prošli všechny cesty v okolí, co když v poslední době vyrostla nedaleko nějaká zajímavá stavba? Pokud bydlíte ve městě, určitě se dá procházka zpestřit návštěvou dětského hřiště, kam nechodíte běžně a které vaše dítě ještě nezná. A pokud toužíte spíš po přírodě, tak stačí sednout na tramvaj nebo do autobusu, který jede na okraj města a rázem se ocitnete v jiném světě mezi poli, lesy a loukami.

Varianta vlakem + tip, jak ušetřit za jídlo

tipy_na_vylet_vlak_aukroblog

Když chcete vyjet dále, je ideální volbou vlak. Skupinová jízdenka pro 2 a více osob už je se slevou a dá se dojet na spoustu zajímavých míst. Můžete třeba vyšlápnout na nějaký kopec, nebo se naopak podívat k vodě. A kdo má k dispozici auto, ten už může jet opravdu kamkoli si usmyslí.

Kromě dopravy bývá zásadní věcí při výletování také jídlo. Jasně, kdo by si rád nezašel na oběd do hospody, ale nutnost to není. Stačí doma připravit pěknou svačinku, namazat housky, nakrájet okurku a mrkev, přibalit ovoce a samozřejmě nezapomenout na něco sladkého. Jídlo ostatně dobře funguje i jako motivace, když se dětem prástává chtít šlapat. My máme pro tyto případy v batůžku vždy připraven pytlík gumových bonbonů. Věta: „za támhletou zatáčkou dostaneš bonbon“ většinou spolehlivě funguje :-). No, a aby to dětem nebylo líto, tak pár drobných na zmrzlinu nebo limču se po kapsách vždycky najde.

vybaveni_na_vylet_Aukro

turistické nože | svačinové boxy | termosky | lahve | ešusy

Varianta na kole + tipy na výlety v okolí Prahy

tipy_na_vylet_na_kolo_aukroblog

Samostatnou kapitolou jsou pak výlety na kole. Ty už samozřejmě vyžadují jisté technické vybavení, ale kdo kolo má, jistě nelituje. Kromě toho, že uděláte něco pro vaši fyzičku, můžete za jeden den projet velkou část území a hodně toho vidět. Malé děti toho sice neujedou tolik, ale když s nimi jezdíte pravidelně, poměrně rychle se zlepšují. Krizové momenty pak přicházejí hned v prvních metrech do kopce, ale pokud nejste drsoň, jehož ego nedovoluje dětem z kola slézt a kopec vytlačit, tak i to se dá zvládnout. Prostě to jen nejede tak rychle jako když jedete bez dětí. A opět se dá motivovat sladkou odměnou na vrcholu:) Určitě vyzkoušejte třeba Adršpašsko-teplické skály nebo Českosaské Švýcarsko.

A teď konkrétně - třeba v okolí Prahy je tolik možností! Připojuji pár tipů na pěkný výlet. Na některých místech už jsme byli a můžu je vřele doporučit, na některá se teprve chystáme:
– výlet parníkem Porta Bohemica z Litoměřic do Ústí nad Labem a vlakem zpátky
vodní dům na Želivce
– Opárenské údolí a Lovoš
– Svatojánské proudy a vyhlídka Máj
– Ještěd a IQ Park v Liberci
Muzeum Škoda v Mladé Boleslavi
Koněpruské jeskyně
Solvayovy lomy
– Kokořínsko a pivovar Lobeč
– přímo v Praze v dosahu MHD: Divoká Šárka, Prokopské údolí nebo Hostivařský park

Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení

Předpokládám, že tušíte, jak je důležité zvolit pro výlety správné roční období. V parném létě je dobré zvolit takovou trasu výletu, aby se bylo cestou kde osvěžit a tím nemyslím jen příjemnou hospůdku se zahrádkou. Při putování kolem potoka se třeba dají okoupat nohy a určitě je lepší jít lesem než polní cestou bez stínu. V zimě je zas dobré zastavit se cestou někde v teple na čaj. Jak ale říká klasik: neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení, takže výletovat se dá v podstatě kdykoli. Já osobně mám nejraději výlety na podzim. Už není takové vedro, stromy hrají barvami a sluníčko dělá krásné světlo na focení.

vybaveni_na_tury_Aukro

dětské gumákydětské pláštěnkytrekové boty |  sportovní batohy | pláštěnky a ponča

3x nedělení odpoledne v bazénu a pokaždé s jiným rozpočtem

Abych jen tak neplácala do větru, uvedu také „případovou studii“. Naše děti jsou napůl ryby:), takže kdykoli vyhlásíme, že se jde plavat, propuknou v neřízené nadšení. V létě se to z finančního hlediska dá řešit jednoduše, buď skočí do bazénu na zahradě nebo stačí výprava na kole k pískovně, ale co v zimě? To přichází na řadu bazén. Tam už se však musí počítat s většími či menšími výdaji. Máme 3 cenové varianty mezi kterými se rozhodujeme. Všechny lokality jsou od nás vzdálené asi 20 km.

1. varianta: šetříme

Bazén v Neratovicích, plavecký bazén 25 m, dětský bazének se skluzavkou, vířivka, tobogán - náklady: doprava autem tam i zpět cca 70,- Kč, rodinné vstupné na 2 hodiny 285,- Kč, sváču i pití si vždy vezeme s sebou, celkem náklady okolo 400,- Kč.

2. varianta: po výplatě

Akvapark Šutka, plavecký bazén 50 m, 2 tobogány, několik skluzavek, vířivky, dětské bazénky
- náklady: doprava autem cca 70,- Kč, šlo by to i vlakem a MHD, ale pro rodinu se auto vyplatí a jsme tam rychleji. Vstupné na 2 hodiny 510,- Kč, občerstvení je přímo u bazénu, takže se mu nedá vyhnout, nějaká ta zmzlina vždy padne, občerstvení cca 80,- Kč. Celkové náklady okolo 660,- Kč.

3. varianta: za odměnu 😉

A pak je ještě třetí možnost, které jsme ještě nevyužili a vzhledem k cenám, které mi už z principu přijdou přemrštěné, asi jen tak nevyužijeme: Aquapalace v Průhonicích, spousta atrakcí, tobogánů, skluzavek atd.
- náklady: doprava autem 70,- Kč, rodinné vstupné na 2 hodiny 1.249,- Kč, zmrzlině se asi taky nedá vyhnout, celkové náklady minimálně 1.400,- Kč.

Ať už se vypravíte kamkoli, hlavně se vraťte ve zdraví a pěkně si to užijte. Pamatujte, že bordel doma stejně neuteče a že jednou budete určitě více vzpomínat na to, jak jste byli s dětmi na rozhledně než na to, jak jste drhli záchodovou mísu. Tak tedy výletům ZDAR!

1 Hvězda2 Hvězdy3 Hvězdy4 Hvězdy5 Hvězd
Loading...